Meer geluidsoverlast A73?

VENRAY | Het zou zomaar kunnen dat een zonnepark langs de snelweg het geluid van autoverkeer versterkt. Onderzoek dat TNO ernaar verrichtte, zou dat zomaar uit kunnen wijzen. Maar de resultaten worden pas eind dit jaar bekendgemaakt. Een tegenvaller voor toekomstige omwonenden van zonneparken bij snelwegen. Ook in Venray.


Langs de A73 in Venray staan twee zonneparken gepland bij de overgang van de N270 over de A73: zonnepart Oirlo-Leunen van zeventien hectare westelijk van de A73 en eentje aan de Blakterweg van 4,4 hectare ten oosten ervan. Bij Castenray aan de Wüsterweg (in de buurt van Kipster) langs de A73 wordt een zonneweide van negen hectare gebouwd. Bij Smakt op De Spurkt staan onder de rook van de snelweg duizenden zonnepanelen ingetekend op een oppervlakte van veertien hectare. Het is ook de bedoeling dat noordelijker langs de A73 in de gemeente Boxmeer zonneparken langs de snelweg komen.

Rijkswaterstaat gaf TNO opdracht voor dit onderzoek. Op die manier wil Rijkswaterstaat komen tot uniforme regels om de invloed van zonnepanelen op snelweggeluid goed te kunnen berekenen. "Aan de hand van de meetresultaten wordt nu gewerkt aan rekenregels voor een zonneveld", zegt Paul Flapper, adviseur lucht en geluid bij Rijkswaterstaat Zuid Nederland District Midden. "Het RIVM is met de berekeningen bezig. Omdat er overal langs snelwegen zonneparken komen, willen we nieuwe rekenmodules hebben. En het onderzoek is pas afgerond als die nieuwe berekeningen bekend zijn. Dat maakt onderdeel van het onderzoek en kost meer tijd." En wat als blijkt dat de geluidsoverlast door de snelweg onder invloed van zonnepanelen significant toeneemt? Hoe zit het dan met eerder afgegeven vergunningen waarbij oude geluids-rekenmodules zijn gebruikt. "Daar gaat Rijkswaterstaat verder niet over", zegt Flapper. "De gemeenten maken de afwegingen." Agrariër Math van de Winkel, die met zijn bedrijf pal tegen de A73 zit en het Spurkt-zonnepark in zijn achtertuin krijgt, wil zo snel mogelijk duidelijkheid. "En ik niet alleen. Iedereen bij een zonnepark wil dat. Meer overlast wil niemand. Mocht er meer herrie komen, dan wil ik naast mijn huis geen zonnepanelen."