Gedeputeerden en gouverneur stappen op

Politieke chaos compleet in Limburg

Maastricht | Het voltallige college van Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg is vrijdagmiddag afgetreden. Het college reageerde met dit aftreden op een debat in Provinciale Staten over de gang van zaken rond voormalig directeur Herman Vrehen van landschapsbeheerder IKL )Instandhouding Kleine Landschapselementen). Volgens NRC heeft Vrehen, voormalig CDA-gedeputeerde, tonnen aan subsidies doorgesluisd naar eigen BV’s. Ook kreeg hij een riant salaris van bijna 130 duizend euro op jaarbasis voor een parttime (0,7) aanstelling.


De provinciebestuurders zeiden zich onvoldoende gesteund te voelen door Provinciale Staten. Gouverneur Theo Bovens (CDA) verklaarde zeer geraakt te zijn door de ingediende motie van wantrouwen, zelfs al is die niet eens in stemming gebracht. ‘Die lag er en dat doet iets met je', aldus de CDA’er. Hij was ook geraakt door het beeld dat hij zelf betrokken zou zijn bij een integriteitskwestie.


De gedeputeerden besloten al eerder vrijdagmiddag de motie van wantrouwen niet af te wachten. Naar aanleiding van het debat in Provinciale Staten stapten ze allemaal tegelijk op. "De signalen zijn ons helder, het vertrouwen ontbreekt", meldde gedeputeerde Andy Dritty. ‘Zonder dat vertrouwen is het onmogelijk om ons werk voor Limburg en de Limburgers voort te zetten." Daarna ging gouverneur Bovens in overleg met het presidium, waarin alle fractievoorzitters zijn vertegenwoordigd. Aan het eind van de middag maakte ook hij zijn aftreden bekend: "Ik ben voornemens mijn functie ter beschikking te stellen, en waarnemend in functie te blijven tot er een opvolger is aangewezen. Daarmee is er ruimte voor een nieuwe start."

Eind maart stapten vanwege de subsidie-affaire de Limburgse CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus al op. Zij zeiden het zich kwalijk te nemen onvoldoende toezicht te hebben gehouden bij de subsidieverstrekking. De vijf overgebleven gedeputeerden waren: Joost van den Akker (VVD), Robert Housmans (PVV), Carla Brugman (partijloos, ex-GroenLinks), Ruud Burlet (ex-Forum voor Democratie, nu JA21) en Andy Dritty (partijloos). Het provinciebestuur was een zogenoemd ‘extraparlementair college’, waarin de leden meer op persoonlijke titel dan als vertegenwoordiger van een politieke partij zaten. Ze bestuurden op basis van een hoofdlijnenakkoord, en niet op basis van een klassiek coalitieakkoord.


Ook Carla Brugman uit Blitterswijck vertrekt dus als gedeputeerde. "Op basis van wantrouwen kun je niet besturen. Ik hoop dat een nieuw bestuur voortbouwt op dat wat we in de stijgers hebben gezet. Ik dank mijn fantastische team en ook de ambtenaren voor hun inzet en loyaliteit. Ik ben geweldig ondersteund. Ik wens iedereen heel veel wijsheid toe en zorg goed voor Limburg. Dat gaat mij aan het hart." Brugman was eerder zeven jaar Statenlid in het provinciehuis in Maastricht en van 2018 tot 2019 wethouder van de gemeente Venray en van 2006-2009 van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum.


Venrays burgemeester Luc Winants (CDA) noemt de situatie waarin Limburg zich nu bevindt 'heel lastig'. Dat zei hij in het televisieprogramma L1mburg Centraal: "Dit komt heel direct aan bij de mensen. Bij tal van dossiers zijn mensen aan het wachten op besluiten en opeens stokt het. Heel veel processen komen daarmee op een doodlopende weg."

Winants reageerde in het programma ook op het terugtreden van Bovens. "Er was teleurstelling en ook boosheid in de groepsapp van burgemeesters. Het is heel treurig dat we onze ambassadeur zien vertrekken die het ongelofelijk goed heeft gedaan en Limburg op de kaart heeft gezet."