De sfeer tijdens de Roetsj in Venray in 2020 was uitstekend.
De sfeer tijdens de Roetsj in Venray in 2020 was uitstekend. Foto: Rikus ten Brucke

Zomercarnaval in Venray?

Venray | Carnaval 2021 ging ondanks de coronacrisis niet compleet geruisloos voorbij, maar van een waar volksfeest zoals we dat gewend zijn was absoluut geen sprake. Om daar toch wat verandering in te brengen komt Café Hulsman in samenwerking met de Roojse Hofkapel op zaterdag 10 juli met het Vastelaovend Zòmmer Festival. "Dat hopen we althans, want de situatie moet natuurlijk nog wel drastisch veranderen in Nederland", vertelt Rens Philipsen van Hulsman. "We kunnen nu nog geen vergunning krijgen, want evenementen in Nederland zijn vooralsnog verboden."


De line-up van het eendaagse zomerfestival werd afgelopen weekeinde al bekendgemaakt. Zo werd in ieder geval duidelijk dat onder meer Bjorn en Mieke en Pruuf Mar het podium betreden. Waar de artiesten zich normaal gesproken op het podium staan met winterjassen en sjaal, zal dat tijdens Vastelaovend Zòmmer Festival wel anders zijn.

Organisatoren van concerten, festivals, sportwedstrijden en congressen kunnen sinds enkele weken weer beginnen met het plannen van hun evenementen na 1 juli, dat liet het demissionaire kabinet onlangs weten. Mochten er door coronamaatregelen toch evenementen geannuleerd moeten worden, dan krijgen de organisatoren een soort annuleringssubsidie van de overheid.

De organisaties krijgen 80 procent van de gemaakte kosten terug als gift. De rest van het bedrag wordt uitgekeerd als lening. Voor de regeling is 385 miljoen euro gereserveerd. De regeling geldt voor evenementen tot 31 december. Evenementen die vorig of dit jaar al in gang waren gezet, vallen onder deze regeling als zij verplaatst worden naar een datum na 1 juli.


Regeling

Het kabinet verwacht dat er vanaf die datum meer mogelijk is, al blijft het onzeker. Naar verwachting is in juli iedereen vanaf 18 jaar ingeënt of heeft een eerste prik gehad. Ook de positieve ervaringen met de zogenoemde fieldlabs, zoals een dancefeest in Ziggo Dome, zijn voor het kabinet aanleiding met deze regeling te komen. Door de coronacrisis en de geldende maatregelen konden in 2020 en in het eerste kwartaal van 2021 de meeste evenementen niet doorgaan. De annuleringskosten werden in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering, maar dat was niet altijd het geval. Inmiddels hebben verzekeraars deze optie uit hun annuleringspolissen geschrapt.

Pruuf Mar, Bjorn en Mieke en nog veel meer artiesten op de planken?

"We merken dat iedereen hunkert naar een feestje", vervolgt Philipsen. "Ik wij hebben er vanzelfsprekend veel zin in. Het water staat bij iedereen tot aan de lippen en met het Vastelaovend Zòmmer Festival hopen we een eerste evenement te kunnen organiseren. Het liefst doen we dat natuurlijk op een vol plein met een tapwagen in het midden, maar dat lijkt er nog niet in te zitten. Het is echt afwachten hoe de situatie zich in Nederland gaat ontwikkelen."


Artiesten

De line-up van het Vastelaovend Zòmmer Festival wordt gesierd met lokale artiesten. Zoals gezegd staan, als alles volgens planning verloopt, Bjorn en Mieke en Pruuf Mar op de planken maar ook Loss!, Goedzat, Verrékkes Moj, Nevvenén, Boerebruidspaar, Maik & Kyra en Trio van Rooj. "We staan eigenlijk allemaal in de startblokken, het is nu echt afwachten wat er mogelijk is. Aan ons enthousiasme ligt het in ieder geval niet", besluit Philipsen.

Afbeelding