'Urban explorer’ toch veroordeeld voor koperdiefstal

Den Bosch-Venray | Dorien S. (41) uit Kelpen-Oler heeft op 13 juli 2019 wel degelijk een rol koperen kabels gestolen bij het Sint-Annaterrein in Venray. Dat stelt het gerechtshof in Den Bosch. De vrouw was in hoger beroep gegaan tegen haar veroordeling voor koperdiefstal. S. vertelde daarbij dat ze een ‘urban explorer’ was, op het terrein aanwezig om foto’s te maken. Het Hof legde een grotendeels voorwaardelijke celstraf op van drie weken, naast een werkstraf van tachtig uur.


Door Geert van der Star


Een hardloper spotte haar die dag, terwijl ze met de kabels over het terrein liep. De vrouw gaf aan dat ze bij haar hobby, het maken van beelden in verlaten panden, altijd een stuk touw meenam. Dat was uit haar tas gevallen en door de jogger aangezien voor koper. Het Hof wees er bij zijn oordeel op dat S. voor de start van haar hoger beroep nooit had gerept over dit ‘touw’.

Daarbij was de hardloper zeer gedetailleerd in zijn verklaring. S. liet haar kabels vallen, zodra ze de getuige zag, klom het terrein af en reed vervolgens weg. Korte tijd later keerde ze terug met haar auto, legde snel de kabels in de wagen en reed vervolgens ‘zodanig weg’ dat ze ‘maar ternauwernood’ fietsers kon ontwijken. Die handelswijze paste beter bij het wegnemen van kabels, dan bij het ‘ophalen van een eigen touw’.

Het gerechtshof veroordeelde de vrouw ook voor drugsbezit en het ‘wederrechtelijk binnendringen van een besloten lokaal’. De raadsheren spraken haar vrij van een ‘vernieling’.