Dorpscoöperatie Ysselsteyn slechts kwestie van tijd

YSSELSTEYN | Het heeft er alle schijn van dat Ysselsteyn binnenkort een dorpscoöperatie rijker is. Dat valt af te leiden uit de reacties van dorpsforumleden die elkaar maandagavond digitaal troffen. Een vijftal inwoners van Ysselsteyn deed de voorbije maanden onderzoek naar nut en noodzaak van een dorpscoöperatie. Joeri Hendriks legde als woordvoerder van het vijftal de voordelen uit van zo'n extra instantie. "In het dorpsforum van juni komen we met een definitief voorstel."


Door Henk Baltussen


Dat het vijftal (naast Hendriks zijn dat Julia Claessens, Kevin van Meijel, Willie Koonings en Rob Keijzer, red.) na het forum van maandag zal besluiten de handdoek te gooien, ligt niet in de lijn der verwachtingen. De steunbetuigingen wonnen het van de afkeurende geluiden. "Bij een dorpscoöperatie kunnen we de nodige zaken onderbrengen die nu nog niet goed zijn geregeld", legde Hendriks uit. "Zoals een toezichthoudend orgaan voor het Zorghuus. We komen er nu achter dat een dorpscoöperatie nuttig zou zijn geweest als koepelorgaan bij Ysselsteyn100. Het werkgeverschap van dorpsondersteuner die in het dorp aan de slag is, kan beter worden geregeld. Ook als na drie jaar het contact afloopt."

"Een dorpscoöperatie kan zoiets inderdaad prima ondersteunen", vulde Huub Hendrix aan. "Daarom die zo snel mogelijk realiseren."

Hendriks: "Op dit moment is de zeggenschap over het Ysselsteyns Nieuwsblad onduidelijk. Door het bij de dorpscoöperatie onder te brengen, is dat wel duidelijk. Inwoners die abonnee zijn van het YNB worden dan bijvoorbeeld automatisch lid van de dorpscoöperatie die voor en door leden is. Daarbij kunnen we er de dorpsraad en dorpsforum in onderbrengen, ook de Wensbus, het kan als rechtspersoon fungeren. Verenigingen kunnen steun krijgen op bestuurlijk vlak, natuurlijk alleen als daar behoefte aan is. En ook fondsenwerving zou een invulling kunnen zijn."

Er waren wat forumleden die twijfels hadden bij een dorpscoöperatie. Zoals Twan de Wit: "Waarom is het nu ineens een probleem met al die punten die nu worden genoemd? Kijk naar alternatieve oplossingen, die zijn er altijd. Dit is me allemaal te wazig. De redenering moet niet zijn dat Ysselsteyn een dorpscoöperatie moet hebben."

Martin Houben was duidelijk: "Goed plan om het dorpsforum zo te formaliseren. Doorzetten nu." Over de aansprakelijkheid van coöperatieleden waren wat vragen. Maar Leo Philipsen hielp ze uit de brand. "Er zijn verschillende soorten coöperaties. Ook waarin leden niet aansprakelijk zijn."

Als het dorpsforum in juni ermee instemt, wordt na de zomer de Dorpscoöperatie Ysselsteyn opgericht. In 2022 worden de leden geworven en wordt de bestuurlijke structuur ingebed. Eind volgend jaar moet de coöperatie in bedrijf zijn.