Wethouder Cor Vervoort met de protestpetitie van de bezorgde wijkbewoners Anita Borghaerts-Ebbing en Jan Houba. Rechts wethouder Jan Jenneskens.
Wethouder Cor Vervoort met de protestpetitie van de bezorgde wijkbewoners Anita Borghaerts-Ebbing en Jan Houba. Rechts wethouder Jan Jenneskens. Foto: Rikus ten Brucke

In het geweer tegen meer varkens

Venray | Bewoners van de Venrayse wijken Westeinde en Kulut komen in opstand tegen de voorgenomen uitbreiding van varkensbedrijf Custers-van Ass VOF aan de Kiekweg 21 in Venray. Dinsdag kregen de wethouders Jan Jenneskens en Cor Vervoort een petitie van buurtbewoners overhandigd.


De varkenshouder aan de rand van de wijken wil achter de bestaande stal een nieuwe bouwen. Dat betekent een uitbreiding van het aantal zeugen en biggen van ruim 3.800 naar bijna 7.000, een toename van 83 procent. "Onacceptabel", zegt Jan Houba, wijkbewoner en een van de initiatiefnemers van de petitie. "We hebben al jarenlang last van dat bedrijf. Bij westenwind zit iedereen hier in de stank. En het is heel vaak westenwind. Er mag daar geen nieuwe stal worden gebouwd. Sterker, het wordt hoog tijd dat er daar nu eens adequaat wordt gehandhaafd."

Samen met enkele mede-wijkbewoners trok Houba onlangs de buurt in om aandacht te vragen voor uitbreiding van de varkensstapel. Bij 185 adressen werd een informatiebrief in de bus gestopt. 101 brieven (respons van 55 procent) kwamen terug van wijkbewoners die de uitbreidingsplannen veroordeelden. Ze verwachten meer stankoverlast en maken zich zorgen over hun gezondheid vanwege een toename van fijnstof, ammoniak en stikstof. Daarbij ergeren de bewoners zich aan de ligging van het bedrijf aan de Kiekweg. Een weg die door wijkbewoners veelvuldig wordt gebruikt om te wandelen, fietsen en sporten. "We snappen ook niet waarom de varkenshouders die op meerdere locaties zit, per se bij de Kiekweg wil uitbreiden." De wijkbewoners vragen het college maar één ding: 'Geef geen vergunning af voor meer varkens aan de Kiekweg'.


Lees verder op pagina 4.




Van de 75 wijkbewoners die een brief kregen, reageerden volgens Houba een kwart direct.




Afbeelding
Afbeelding