Paul van den Munckhof en zijn dochters Jessie (links) en Kris namen ook deel aan het testevent.
Paul van den Munckhof en zijn dochters Jessie (links) en Kris namen ook deel aan het testevent. Foto: Henk Lammen

Veilig handboogschieten

Ysselsteyn | Het terrein van handboogvereniging Ons Genoegen in Ysselsteyn was afgelopen zondag het decor voor een coronatestevent. De veldwedstrijd maakte onderdeel uit van een reeks testevenementen die in de maand april onder strikte voorwaarden gehouden mochten worden. Zo hadden alle deelnemers, die afkomstig waren uit het hele land, een negatieve coronatest en werden er mondkapjes gedragen.


Arnoud Strijbis, directeur van Handboogsport Nederland, was ook in Ysselsteyn en hij genoot weer met volle teugen van de handboogsport. "We doen dit onder meer om te bekijken of mensen bereid zijn zich te laten testen voor sportevenementen, maar we doen dit vooral om te laten zien dat handboogschieten weer kan. Ook in deze tijden."

Het evenement in Ysselsteyn is onder meer belangrijk in het onderzoek naar een veiligere leefomgeving. "Er worden pilots georganiseerd in het hele land. Zo kunnen mensen straks onder voorwaarden ook een bezoek brengen aan bijvoorbeeld De Efteling of De Keukenhof. Ook sportevenementen horen bij deze pilots. Sport is in onze ogen heel goed mogelijk. Iedereen moet gezond en fijn kunnen sporten. Het vergt wel de nodige aanpassingen om een evenement in deze vorm te organiseren."

Handboogsport Nederland had onder meer intensief contact met Ons Genoegen, NOS*NSF, andere sportbonden en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Er waren hele protocollen geschreven om te zorgen dat we dit goed veilig en verantwoord kunnen doen. Er stond een goed parcours en we voldeden aan alle eisen. Zo is iedereen die hier op het terrein is in een speciale snelteststraat getest op covid-19."

In totaal kwamen 37 handboogschutters uit heel Nederland naar Ysselsteyn om op het sportcomplex een dubbele ronde van twaalf doelen af te werken. De deelnemers kwamen onder meer uit Rotterdam, Almere en Roosendaal. Bas Tonnaer, voorzitter van ONS Genoegen Ysselsteyn, is in zijn nopjes met het testevent. "We hebben gelukkig lang kunnen schieten, maar sinds december hebben ook wij niks kunnen doen. Een evenement met schutters uit het hele land hebben wij lang moeten missen. Dat is ondertussen ook alweer ruim een jaar geleden. Dus het is heel prettig om iedereen weer te kunnen en vooral ook mogen ontvangen."

Tonnaer legt daarnaast uit dat de club ook veel moeite heeft gedaan om de leden voor de vereniging te behouden. Dat was, gezien de maatregelen om de coronapandemie aan banden te leggen, niet altijd geven gemakkelijk. "Dat is een uitdaging natuurlijk, gelukkig hebben we lang kunnen schieten. In de tussentijd probeer je contact te houden door af en toe een keer te bellen en hebben we online teammeetings gehouden. Toch werkt elkaar zien en spreken het beste. Gelukkig kan dat vandaag weer."

Handboogschutters uit heel Nederland waren in Ysselsteyn

Een van de deelnemers was zondagmiddag Cor Jansen. "Het is heerlijk om weer te kunnen schieten. We hebben hier een heel jaar op gewacht. Normaliter schiet ik van maart tot en met oktober bijna ieder weekend. Ondanks dat het lang geleden is, schiet ik vrij goed eigenlijk. Ik heb natuurlijk van de week nog wel getraind. Laten we hopen dat er vanaf nu wat meer mogelijk is. Dat is voor de vereniging ook belangrijk."

Tonnaer hoopt dat het testevenement in Ysselsteyn de opmaat is voor wedstrijden. "We zijn allemaal toe aan licht aan het einde van de tunnel."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Opperste concentratie bij een van de deelnemers.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding