Stef Smits: "Ik wil iets doen voor jongeren en hun prioriteiten."
Stef Smits: "Ik wil iets doen voor jongeren en hun prioriteiten." Foto: Henk Lammen

Het familiegevoel van Rode Kruis

Venray | Venraynaar Stef Smits (25) is uitverkozen om zitting te nemen in European Youth Coordination Committee (EYCC), een internationaal jongerencomité van het Rode Kruis. Na een digitale verkiezing kwam zondagmorgen het verlossende bericht. "Ik was enorm verrast toen ik op plaats vier van negen was geëindigd. Vanaf dat moment zijn we als commissie ook meteen actief geworden. Ik ben trots dat ik deze uitdaging aan mag gaan."


Smits zet zich al bijna tien jaar in voor het Rode Kruis in Venray. Als jeugdlid, evenementenhulpverlener, lid van nationale adviescollege en de kiescommissie, districtsbestuurder, locatiecoördinator en nog een aantal andere functies was hij lokaal, provinciaal en landelijk actief als vrijwilliger in de organisatie. "Alle functies waren even leuk en vooral leerzaam, met aandacht voor de medemens voorop. Dat én het familiegevoel dat bij het Rode Kruis heerst, zorgt ervoor dat ik mij voor deze organisatie wil inzetten. Ik ben nog steeds evenementenhulpverlener en lid van de kiescommissie die de ledenraad kiest." In de zomer van 2019 kwam Smits voor het eerst in aanraking met de internationale kant van het Rode Kruis. Tijdens de 100ste Internationale Youth Meeting in Solferino (Italië) mocht hij samen met 300 andere jongeren uit 140 landen meedenken over de strategie 2030 van het Internationale Rode Kruis. "Door het familiegevoel en doordat iedereen met eenzelfde mindset aanwezig was, klikte het meteen. Dat was een dermate geweldige ervaring dat ik eind 2019 naar een evenement van het Britse Rode Kruis, COMMunity genaamd, ben geweest. Hier had ik dezelfde geweldige ervaring. Vanwege het gevoel iets te willen doen voor jongeren en hun prioriteiten en om mijzelf te ontwikkelen heb ik mijzelf toen binnen het Nederlandse Rode Kruis voor de EYCC kandidaat gesteld." De EYCC is vergelijkbaar met een jongerencommissie en is de stuurgroep van het European Youth Network (EYN). In dit netwerk zitten 54 landen uit Europa en Centraal-Azië die samen meer dan 800.000, met name jonge, vrijwilligers vertegenwoordigen.


Smits: "Het doel van het netwerk is het delen van best practices, de uitwisseling van ervaringen en het opkomen voor en namens de leden. Met name het versterken van het werk van de jongeren door samenwerking binnen en buiten de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IRFC)." De EYCC is verantwoordelijk voor het beheer van door jongeren geleide initiatieven in Europa en Centraal-Azië via verschillende werkgroepen. In het orgaan zitten zeven leden op persoonlijke titel voor een termijn van twee jaar. Tijdens het afgelopen verkiezingsweekend mocht het netwerk zelf prioriteiten bepalen, waarna het netwerk aan de slag gaat met de in hun ogen belangrijkste onderwerpen. "Ieder lid wordt verantwoordelijk voor één prioriteit, bijvoorbeeld klimaat. Zijn of haar taak is om die verder onder de aandacht te brengen bij de nationale verenigingen van het netwerk. Daarnaast is mijn rol om ook zorg te dragen dat de jongeren binnen de nationale verenigingen worden gefaciliteerd en ondersteund, zodat ze binnen hun eigen lokale afdeling impact kunnen maken. Dat is ook mijn persoonlijke doelstelling."

Afbeelding