Britt Teunissen won vorig jaar een van de twee wedstrijden waar ze aan de start verscheen.
Britt Teunissen won vorig jaar een van de twee wedstrijden waar ze aan de start verscheen. Foto: Holger's Radsport-Foto's

Het grote gemis van de koers

Ysselsteyn | Britt Teunissen zit zich tijdens de coronapandemie regelmatig op de bank te verbijten. Als er wielerwedstrijden worden verreden, zit de wielrensters uit Ysselsteyn namelijk thuis. Zelfs een competitief criterium zit er voorlopig niet in. "Ik mis het rijden van wedstrijden heel erg. Je hebt geen koersen om naartoe te trainen en dat maakt het wel moeilijk allemaal", zegt de 27-jarige Teunissen.


Toen ruim één jaar geleden op 15 maart 2020 de eerste lockdown werd afgekondigd in Nederland, keerde Teunissen net terug van een trainingskamp op het Spaanse eiland Mallorca. Ze was klaar om het nieuwe seizoen met een vliegende start af te trappen, maar dat liep uiteindelijk allemaal anders. "Achteraf is het makkelijk praten natuurlijk, maar ik was toen echt goed in vorm en klaar om te presteren."

Teunissen hoopte vorig jaar dat de eerste wedstrijden weer snel verreden zouden, maar uiteindelijk zou ze slechts twee keer aan de start van een wielerwedstrijd verschijnen. "Ik heb geprobeerd mijn goede vorm zo lang mogelijk vast te houden voor het geval dat er weer wedstrijden zouden zijn. Uiteindelijk heb ik één van die twee wedstrijden gewonnen, dat was in Duitsland. Tevens was dat voor mij de bevestiging dat ik goed in vorm was vorig jaar."

Vorig jaar werden er in Nederland ook wel wedstrijden verreden voor clubrijdsters zoals Teunissen, maar daar verscheen ze niet aan de start. "Er werd gekoerst op clubbanen, maar die zijn eigenlijk voor de jeugd. Als je dan met tachtig vrouwen aan de start staat, wordt het erg dringen en voor een bocht sta je dan bijna stil. Daar zat ik op dat moment niet op te wachten. Mochten die wedstrijden nu wel verreden worden, dan sta ik misschien wel aan de start. Ik mis het koersen in een peloton heel erg. Of er dit jaar nog gekoerst wordt, betwijfel ik zeer."

Als rijdster is ze verbonden aan toer- en wielerclub De Kempen uit Valkenswaard. Ondanks dat ze op haar plek is als clubrenster, denkt ze aan het (semi-)profpeloton als ze wedstrijden op televisie ziet. "Ik had daar ook voor kunnen kiezen, maar voor mij moet het altijd wel te combineren zijn met mijn werk op het kinderdagverblijf. Ik zie meiden fietsen, waar ik in het verleden niet voor onder deed, maar ik ben geen Marianne Vos die volledig van de sport kan leven. Je moet keuzes maken en dat is niet altijd gemakkelijk."

Ondanks het gebrek aan wedstrijden zijn er voor Teunissen voldoende dingen om naar uit te kijken. Komende zomer gaat ze in Ysselsteyn voor het eerst samenwonen met haar vriend. "Klaar voor een nieuwe stap. Ik weet nog niet welk effect dat gaat hebben op het fietsen. Nu is er vaak al gekookt als ik thuis kom van het werk en kan ik vrij snel op de fiets springen. Dat wordt straks allemaal anders. Ik ben benieuwd en heb natuurlijk ontzettend veel zin in deze nieuwe stap."

Teunissen heeft voorlopig geen zich op wedstrijden
Afbeelding