Protest tegen uitbreiding varkenshouderij

DEN HAAG/LEUNEN | De raadsman van vier omwonenden van een grote varkenshouderij in Leunen deed woensdag een dringend beroep op de Raad van State om een stokje te steken voor de uitbreiding van de veehouderij aan de Scheiweg.


door Jan van Ommen


Want na de uitbreiding van de veehouderij van maatschap Van Kempen met ruim 2.800 dieren tot ruim 10.000 varkens zou de stankoverlast in de omgeving teveel toenemen, zo redeneerde de raadsman tijdens een rechtszaak in Den Haag. Reden daarvoor is het slecht functioneren van de zogenoemde combi-luchtwassers. Die halen veel minder stank uit de stallucht dan eerder werd aangenomen. In het voorjaar van 2018 bleek uit onderzoeken dat het rendement van die combiwassers in de dagelijkse praktijk veel minder is dan de geraamde 85 procent. Gemiddeld bleek het rendement rond de 45 procent te schommelen.

Alleen in de uitbreidingsvergunning voor Van Kempen zijn de geur- en stankberekeningen nog gebaseerd op die 85 procent rendement van de combi-luchtwasser. Dat kan echt niet meer, zei de zegsman van de tegenstanders. De raadsman van Van Kempen zei dat evenwel niet meer dan logisch te vinden, omdat de vergunning al in 2017 is verleend. Terwijl de onderzoeken en aanpassing van de geurregeling door de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat pas in 2018 volgden.

De advocaat van de varkenshouder wees er op dat een gemeente moeilijk een vergunning kan weigeren als de onderzoeken nog lopen, laat staan dat de resultaten daarvan bekend zijn. Hij wees ook op eerdere uitspraken van de Raad van State waarin lopende vergunningsaanvragen van voor juli 2018 nog gewoon volgens het oude 85 procentbeleid beoordeeld mogen worden. De raadsman van de Leunenaren noemde dat schandalig: "Op deze manier worden de omwonenden de dupe van foute gegevens in een vergunning. In de praktijk stoot de varkenshouderij meer stank uit dan eigenlijk mag. De Raad van State mag dat niet langer goedkeuren."

Overigens vroeg de gemeentewoordvoerster nog aan de hoogste bestuursrechter om de omwonenden als niet-belanghebbenden niet-ontvankelijk te verklaren. Omdat ze te ver weg wonen. De vier Leunenaren wonen tussen de 550 en 780 meter van de varkenshouderij. Bovendien ligt er nog een varkenshouderij veel dichter bij hun woningen. En die is volgens Venray bepalend voor de stankoverlast en niet Van Kempens varkenshouderij, zelfs niet na de fikse uitbreiding. De kans daarop lijkt klein. Want vandaag deed de Raad van State in een andere rechtszaak uitspraak over het belang van omwonenden en milieuorganisaties bij dit soort vergunningen. "Als ik die uitspraak goed lees betekent dat de vier omwonenden zeker belanghebbende zijn bij de uitbreidingsvergunning van Van Kempen, ook al wonen ze op grote afstand en hebben ze geen direct zicht op de varkenshouderij", zei rechter en staatsraad Paula van der Beek-Gillissen. Maar de Raad gaat sowieso alle bezwaren nog eens tegen het licht houden en doet binnen enkele weken uitspraak.