Raad spreekt zich uit over zonnepark Oirlo-Leunen

Venray | De vergunningaanvraag voor een zonnepark van 24,6 hectare tussen Oirlo en Leunen ligt in het gemeentehuis op tafel. Solarfields, dat het park bouwt, kwam onlangs als winnaar uit de selectieprocedure die het college van Venray had ingesteld. Het college verwacht dat de vergunning kan worden verleend. De gemeenteraad kan nog wensen en bedenkingen uitspreken over het plan.


De zonneweide van zo'n veertig voetbalvelden groot komt bij de Beemdweg te liggen, vlak bij het viaduct over de A73 en de op-en afritten van de snelweg en de provinciale weg 270 bij Venray.

Deze locatie had bij de dorpsraad van Leunen de voorkeur boven voor het zonnepark in buurtschap Laagriebroek van Solarcentury. De hoek Beemdweg-A73 behoort tot het grondgebied van Oirlo, maar de dichtstbijzijnde huizen staan in Leunen. Op zeventien van de beschikbare 24 hectare komen zonnepanelen te staan, de ruimte die overblijft is bedoeld om de panelen goed in het landschap in te kunnen passen.

De stroom die wordt opgewekt, is voldoende om een derde van alle huishoudens in de gemeente Venray van elektriciteit te voorzien. Solarfields heeft de gesprekken met omwonenden, energiecoöperatie BeePower en de dorpsraden van Oirlo en Leunen deels afgerond. Beepower kan voor 50 procent mede-eigenaar worden van het park. De commissie Wonen bespreekt dinsdag 20 april het plan, de raad besluit er 11 mei over.