Klaar voor Spurkt-park

VENRAY | Eric Bakker van NRG4All zit in de wachtkamer. Nog even, hoopt hij. Zodra hij vanuit het Venrayse gemeentehuis het groene licht krijgt, schiet hij uit de startblokken om Venray duurzamer te maken. Voor de Naardense ontwikkelaar staat buiten kijf dat een zonnepark in Smakt tussen Loobeek en A73 daar uitstekend past.


Nu bekend is dat Kronos geen vergunning krijgt van de gemeente Venray voor een zonnepark aan de oostkant van de A73, kan NRG4All aan de westkant aan de slag, stelt Bakker. "Maar we gaan niet overhaast te werk en wachten op een bericht van het gemeentebestuur. Ik hoorde al wel dat het college niet heel erg enthousiast is over onze plannen. Als dat zo is, dan snap ik dat niet goed. Het plan voldoet helemaal aan de Kode Venray. En eerder liet de gemeenteraad al blijken liever met ons in zee te gaan dan met Kronos. Maar we moeten nog even afwachten."

De plannen voor een zonneweide op De Spurkt zijn niet nieuw. Tomorrow Energy uit Eindhoven kwam er in 2019 al mee op de proppen. Er lagen plannen voor een park van tussen de 25 en 30 hectare. Daar ging het mes in omdat de enige bewoner van dat gebied, agrariƫr Math van de Winkel, tussen de zonnepanelen kwam te zitten. De omvang werd teruggebracht naar 19 hectare en uiteindelijk ging er een vergunningaanvraag voor een zonneweide van veertien hectare de deur uit. Ook de locatie is wat verschoven. Mocht alles rondkomen, dan komen de panelen vlak bij de A73 te liggen op Smakter grondgebied (alle gronden waarop de panelen komen staan zijn eigendom van Nooijen Beheer uit Deurne, red.), op enkele meters afstand van de Loobeek. Maar het wel of niet doorgaan van het Kronospark bleef Bakker parten spelen. Want de Kronos-regels schrijven voor dat de afstand tussen twee zonneparken tenminste een kilometer moet zijn. Nu de Duitse ontwikkelaar niet welkom is in Smakt, is de weg vrij voor NRG4All. Toch is Bakker nog niet helemaal gerust. "Ik hoop dat Venray met Kronos bindende afspraken heeft gemaakt, zodat er geen langdurige rechterlijke procedures volgen. Mocht Kronos gaan procederen, dan blijf ik in de wachtkamer zitten en moet ik me tot die tijd gedeisd houden." Math van de Winkel bevestigt dat hij akkoord kan gaan met het veertien hectare grote zonnepark tussen de Loobeek en de A73. Hij plaatst wel enkele kanttekeningen. "Dit plan is in elk geval veel beter dan dat van Kronos", vindt Van de Winkel. "Maar het mag niet groter worden. De vijf hectare naast mij moet vrij blijven. Daarbij moeten enkele bloembollenvelden in de buurt van de panelen goed beschermd worden. Door brand kunnen glassplinters in de velden komen, waardoor de bloemen onverkoopbaar worden. En TNO onderzoekt nu of zonnepanelen die langs snelwegen komen het snelweggeluid versterken voor de omgeving. Mocht dat zo zijn, dan ben ik tegen de aanleg van dat zonnepark. Want we hebben hier al meer dan genoeg last van herrie van de A73."

Eind dit jaar maakt TNO de onderzoeksresultaten bekend.


Lees verder op pagina 8.