De populaire kindermarkt gaat dit jaar niet door.
De populaire kindermarkt gaat dit jaar niet door. Foto: Henk Lammen

Alternatief Koningsdag

Venray | Oranjecomité Venray presenteert tijdens Koningsdag 2021 op dinsdag 27 april een alternatief programma. "Helaas mogen we buiten niets organiseren, heel jammer maar wel begrijpelijk in deze tijd. Vandaar dat Koningsdag in een andere vorm wordt gevierd", aldus voorzitter Gerda van Stelten van het organiserende comité.


In de aanloop naar Koningsdag zijn het drukke tijden voor de leden van het Oranjecomité Venray. Activiteiten organiseren en voorbereiden, vergunningen regelen en maatregelen nemen om alles in goede banen te leiden. Door het reguliere programma ging dit jaar al vrij snel een dikke streep. "Landelijk zijn er tot 5 mei geen activiteiten en evenementen buiten toegestaan. Dat betekent dat de ieder jaar zo succesvolle kindermarkt niet doorgaat. Evenals de ontvangst van de gedecoreerden in de schouwburg en spellenmiddag voor kinderen", zegt Gerrie Peeters, lid van het Oranjecomité Venray.

De organisatie ging eerst kijken wat nog wel kan op Koningsdag. Van Stelten: "Zo gaat de etalagewedstrijd voor de winkeliers wel door. Welke ondernemer heeft zijn of haar etalage het mooiste versierd en wordt winnaar van de Peel en Maas-wisseltrofee. Daarnaast wordt het centrum aangekleed met vlaggen in de kleuren rood, wit en blauw."

Het comité staat achter de landelijke oproep om op dinsdag 27 april om 10.00 uur het Wilhelmus buiten te zingen of op een instrument te spelen. In samenwerking met Peel en Maas (tv) verzorgt Oranjecomité Venray verder een drie uur durend live-programma via het kanaal van het Venrayse nieuwsmedium en via streamingsdiensten. Met een oranjequiz, interviews, livemuziek en oude foto's en beelden van vroegere Koningsdagen en het koningshuis.

"In afwachting van de persconferentie van de regering op dinsdag 13 april nemen we een besluit over de locatie van het digitale programma. We hebben verschillende opties, het liefste buiten, maar dat blijft afhankelijk wat wel of niet mag." In Peel en Maas de komende weken meer info over het programma van Koningsdag.

Afbeelding