Genieten van kunst tijdens een eerdere editie van Kunstfladder.
Genieten van kunst tijdens een eerdere editie van Kunstfladder. Foto: Henk Lammen

Kunstfladder gaat door

Venray | Ze wacht nog op de vergunning van de gemeente Venray. Maar als het aan Ellis Reintjes-Huijs (54) uit Venray ligt, gaat voor het evenement Kunstfladder 2021 op zondag 11 juli het licht op groen. "Ik heb eind januari voor mezelf besloten dat ik er na een jaar afwezigheid alles aan wil doen om de Kunstfladder dit jaar door te laten gaan. Natuurlijk binnen de kaders van wat op dat moment toegestaan is."


Tijdens de kunstmarkt staan er ongeveer zeventig kunstenaars op het Schouwburg- en Henseniusplein, die in marktkramen hun kunst presenteren, demonstreren en verkopen. De bezoeker kan volop genieten van een gevarieerd kunstaanbod. Van schilder-, beeldhouw-, edelsmeed-, papier, textiel en mozaïekunst tot fotografie. "De bezoekers kunnen zich verwonderen, zich laten betoveren of zich laten inspireren, maar natuurlijk ook een kunstwerk kopen", zegt Ellis Reintjes-Huijs. "Verschillende kunstenaars werken tijdens de kunstmarkt live aan hun kunst en geven daarbij graag uitleg. Zo delen ze hun passie met de bezoekers van de markt. Ieder jaar hebben we weer leuke muziek en extra activiteiten. Kinderen kunnen zich gratis laten schminken. En wie moe is van alle activiteit en kijkgenot, kan uitrusten op een van de gezellige terrassen rondom de beide pleinen. Een leuke dag voor jong en oud, vol inspiratie en nieuwe indrukken. Dat is wat een bezoek aan de Venrayse kunstmarkt meer dan de moeite waard maakt."


Vorig jaar werd het evenement afgelast vanwege corona. Voor Ellis Reintjes-Huijs (foto-inzet) was het geen vraag of Kunstfladder dit jaar zou doorgaan. Geen enkel moment overwoog ze om de tiende editie van het evenement in een vroeg stadium te annuleren. "Nee, geen moment. Ik vind het een belangrijk evenement om kunstenaars zichzelf te laten presenteren en het publiek van dichtbij met allerlei vormen van kunst te laten kennismaken. De laagdrempeligheid is een pluspunt van het evenement. In het kader van de coronapandemie zullen we ervoor moeten zorgen dat 1,5 meter afstand wordt gehouden, er voldoende ruimte is tussen de kramen, een looproute wordt gerealiseerd en proberen het publiek zoveel mogelijk te spreiden. Waarschijnlijk kan ik het Henseniusplein niet gebruiken omdat het dan vol staat met terrassen. Uitwijken naar het Gouden Leeuwplein is een optie. Het wordt in ieder geval geen Kunstfladder zoals de mensen gewend zijn."


Twee jaar geleden nam ze de organisatie van Kunstfladder alleen voor haar rekening. Met de steun en hulp van familie en vrienden werd het een geslaagde editie. Helpende handjes zijn echter nog altijd welkom. "Het zou mooi zijn als ik de organisatie kan uitbreiden met een of twee mensen. In principe staat de Kunstfladder als evenement. We hebben voldoende kunstenaars en ook voldoende publiek. Maar ik zou het fijn vinden om met anderen te kunnen sparren over wat we eventueel nog kunnen toevoegen, over de muziek, dat soort dingen. Vooral ook dit jaar, nu ik na moet denken over de coronamaatregelen en ik waarschijnlijk een andere opstelling moet kiezen dan anders wegens de uitgebreide terrassen." De tiende editie staat in de startblokken, de bal ligt nu bij de gemeente. "Als de gemeente geen vergunning verleent, gaat er een streep door het evenement. Ik hoop in mei duidelijkheid te hebben."

Afbeelding
Afbeelding