Het schouwburgterras voor de lockdown.
Het schouwburgterras voor de lockdown. Foto: Paul Poels

Knalstart met Tino Martin

Venray | De hoop dat er nog iets terechtkomt van het theaterseizoen 2020/2021 is klein bij directeur Paul Franssen. De coronacijfers blijven alarmerend hoog. De situatie zal razendsnel moeten veranderen, wil er voor 30 juni, als het theaterseizoen eindigt, nog iets mogelijk zijn op de planken van Schouwburg Venray. Franssen richt zijn pijlen daarom alvast op 3 september.


Dan start in Venray een nieuw schouwburgjaar en wil Franssen met vliegende vaart uit de startblokken. Dat doet hij met de Haagse volkszanger Tino Martin, die een zaal in vuur en vlam kan zetten. Dé manier een donkere periode zonder optredens met een knal af te sluiten. Die dag kunnen niet zeshonderd mensen, waar de schouwburg op is berekend, maar negenhonderd mensen dat nu al bijzondere optreden bijwonen. Historisch ook, want zo mag je het eerste optreden na een ongekende crisisperiode nu al noemen. Het Martin-optreden gebeurt in samenwerking met Giel van Driel van Het Moment uit Venray.

“Er kan dan ook publiek op het podium terecht”, legt Franssen uit. “We gaan er maar van uit dat we dan weer normaal open kunnen.” Normaal dus, want een ding heeft Franssen van de coronacrisis geleerd: een schouwburg en een anderhalvemetersamenleving passen niet bij elkaar. “Maar let wel”, zegt Franssen, "we zijn op alle scenario’s voorbereid. We kunnen meteen met een volle bak starten, maar zover zal het voor de zomer niet meer komen. Op dit moment is de schouwburg ingericht op de anderhalvemetermaatregel. Dan kunnen er 150 mensen binnen. Maar ja, ik denk dat we daar geen rekening mee hoeven te houden. Maximaal dertig mensen kan ook nog. Maar laten we eerlijk zijn, dan mis je de dynamiek van een theater, de sfeer, alles eigenlijk. De gezelschappen op het podium zijn soms nog groter. We zetten hier in op 3 september.“

Door zo’n beetje alle contracten die Franssen voor dit seizoen met impressario’s afsloot, staat een streep. “Er zijn wel financiële regelingen getroffen voor artiesten en theaters”, zegt Fransen. “Tijdens de eerste lockdown is landelijk afgesproken dat elke artiest die niet kan optreden 250 euro ontvangt. Tot een maximum van drie euro per stoel voor grote gezelschappen. Venray heeft er zeshonderd, dus de maximumvergoeding voor een gezelschap is 1800 euro. Met hulp van gemeente en provincie is het financieel te behappen. Ik denk dat zo’n honderd voorstellingen die dit jaar niet doorgingen, naar het komende seizoen worden overgeheveld. Dat wordt een uitdaging. We hebben gelukkig al onze medewerkers (28 fte’s, red.), aan boord kunnen houden. Onze technici hebben veel andere zaken in de schouwburg opgepakt, klussen die we anders zouden uitbesteden. Neem de hoosbui van augustus vorig jaar waardoor hier de nodige waterschade ontstond. Hebben we zelf opgelost. Je ziet ook dat deze periode veel onderlinge betrokkenheid oplevert. Prachtig, toch?”

De horecapoot van de schouwburg vraagt andere aandacht. Het buitenterras van Venrays culturele bolwerk zou wel eens snel open kunnen gaan. De burgemeesters van de grote steden dringen bij het OMT aan op snelle heropening van de terrassen. "Dan zijn we er klaar voor”, zegt Franssen. "Dan staan we er direct. Punt van aandacht Is het tijdelijke personeel waarvan sommigen een ander bijbaantje hebben gevonden. Dat lossen we op. Desnoods springen we zelf bij, geen probleem. Deden we altijd al.”