Angelo Morjaan overleed plotseling op 20 maart van dit jaar.
Angelo Morjaan overleed plotseling op 20 maart van dit jaar. Foto: eigen foto

Afscheid nemen op Samoa

Venray | De wereld van Eveline Morjaan staat sinds vrijdag 19 maart compleet op zijn kop. De 38-jarige Venrayse kreeg die bewuste avond een telefoontje van haar schoonzus Feira, die haar vertelde dat haar broer Angelo Morjaan plotseling is overleden. "Ik was direct in shock. Ik blijf vol ongeloof en verbazing achter. Ik ben in een ongelofelijk slechte film beland", vertelt Eveline.


Samen met zijn vrouw woonde haar broer (41) op het eiland Samoa in de Stille Oceaan. Op dit eiland begint de dag en wordt als eerste Nieuwjaar gevierd. "Vanwege de coronapandemie konden we niet bij zijn crematie zijn en hebben we alles digitaal moeten volgen. Heel onwerkelijk was dat, je hebt het gevoel dat je naar een film zit te kijken."
Eveline wil nu alles op alles zetten om toch naar Samoa af te reizen. Samen met neef Delano wil ze naar het eiland om samen met Feira zijn as uit te strooien. "Ik wil heel graag tijd doorbrengen met haar en de plekken bezoeken die voor mijn broer Angelo heel belangrijk waren. Ik voel dat ik deze afsluiting nodig heb om verder te kunnen gaan met mijn leven in Nederland, want ik ben nu mijn vader, moeder en broer verloren." Feira heeft kunnen regelen dat Eveline toegang krijgt tot het eiland Samoa, maar daar zijn nog wel veel negatieve coronatesten en andere bewijzen voor nodig. "Het is een uitzonderlijke kans die ik graag met beide handen wil aangrijpen. Maar dit is een hele grote financiƫle opgave waar niemand op voorbereid is en waarbij wij alle hulp goed kunnen gebruiken. Door corona word deze reis anders dan anders, we zullen alle regels moeten volgen van elk land waardoor we langer onderweg zijn en in quarantaine moeten zitten waardoor de kosten hoog op kunnen lopen. En omdat hij in Samoa wordt gecremeerd en familie en vrienden geen afscheid kunnen nemen, willen wij in Nederland nog een herdenking doen. Vandaar mijn oproep. Mocht je een bijdrage kunnen missen, dan zouden we dit erg waarderen." Eveline en Angelo groeiden in Venray op met hun moeder Willy en vader Maick. "Onze moeder overleed toen ze 36 jaar oud was in 1992. Voor ons kwam dit totaal onverwacht. Ik bleef achter met mijn ontroostbare vader en broer. Het waren ontzettend zware tijden waarin we probeerden het verdriet te verwerken. Kort daarna sloeg het noodlot weer toe. Mijn vader kreeg op 48-jarige leeftijd de diagnose darmkanker. Hij stierf in 2009 na een lang ziektebed." Angelo ontmoette Feira tijdens een online Bijbelstudie. Hij besloot naar haar toe te gaan aan de andere kant van de wereld. Ze gaven elkaar het ja-woord zonder elkaar in het echt gezien te hebben. "Hun bruiloft heb ik bijgewoond samen met mijn nicht Paula. Nu wil ik terug om hem een laatste eer te bewijzen. Hopelijk worden we toegelaten op Samoa, zodat ik afscheid van hem kan nemen."

Scan de QR-code in de foto om Eveline te steunen.

Afbeelding