Cheryl Woudenberg (links) en Gea Cremers willen een woonzorgcomplex in Leunen realiseren.
Cheryl Woudenberg (links) en Gea Cremers willen een woonzorgcomplex in Leunen realiseren. Foto: Willem Menting

Krijgt Leunen woonzorgcomplex?

Leunen | Als het aan Gea Cremers en Cheryl Woudenberg ligt, krijgt Leunen binnen afzienbare tijd een woonzorgcomplex voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en senioren. Gea en Cheryl wonen beiden in Leunen en merken dat er grote behoefte is aan een dergelijke woon- en zorgvorm. Het idee van het tweetal wordt onderstreept door het dorpsontwikkelingsplan (DOP) van Leunen. "Het moet voor iedereen mogelijk zijn om in de eigen omgeving te blijven wonen, daar kan ons idee bij helpen", vertelt Gea Cremers enthousiast.


Samen met Cheryl Woudenberg zet ze de schouders onder het plan. Een locatie voor het woonzorgcomplex is er nog niet en ook over de financiƫn moet nog met diverse partijen gesproken worden. "We moeten ergens beginnen natuurlijk", vertelt Cheryl. "We zijn en gaan nog in gesprek met verschillende partijen om het plan nog meer vorm te geven. Het moet een woon- en zorgvorm worden dat door iedereen in Leunen op handen wordt gedragen."

Net als veel dorpen in zogeheten krimp- en anticipeerregio's heeft Leunen te maken met een vergrijzende bevolking. "De vergrijzing draagt er in Leunen aan bij dat de vraag naar verzorging en begeleiding groeit. Daarnaast wonen er in het dorp ook jongvolwassenen met een verstandelijke beperking die net als ouderen de wens hebben om in de buurt van familie en vrienden te blijven wonen."

Dat Gea en Cheryl met de plannen op de proppen komen, is niet toevallig. Beiden hebben hun achtergrond in de zorg. "Wij werken nu al als zorgondernemers en hebben een wooninitiatief in Vierlingsbeek voor mensen met een verstandelijke beperking. Met deze ervaring in onze rugzak denken wij dat we een zorgcomplex in Leunen kunnen realiseren. Hier zouden we dan zorg en begeleiding gaan bieden aan ouderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Deze twee doelgroepen kunnen prima samen in een complex leven. Dat hebben andere projecten elders wel bewezen."

Als voorbeeld voor hun plan noemt het tweetal bij enige regelmaat 't Zorghuus in Ysselsteyn. "Dat is een schitterend voorbeeld van een woonzorgcomplex dat door het hele dorp wordt gedragen. Ook Leunen hecht veel waarde aan een kwalitatief goede woon- en leefomgeving. Bij een goede woon- en leefomgeving hoort dat iedereen kan wonen in een woning op maat, oftewel een woning aangepast aan de persoonlijke omstandigheden. We vinden het van belang dat iedereen straks een eigen plekje krijgt om zich eventueel in terug te trekken."


Op het gebied van welzijn, maatschappelijk en sociaal functioneren gebeurt er volgens het tweetal al veel in Leunen. Toch heerst er het gevoel dat de aanwezige mogelijkheden beter benut kunnen worden. "Meer contact en samenwerking tussen het informele netwerk en de formele zorg en het beter kunnen benutten van elkaars deskundigheid is vanuit de gedachte van positieve gezondheid niet meer vanzelfsprekend."

'Vraag naar verzorging en begeleiding groeit'

Iedereen die een steentje bij wil dragen aan het project kan zich melden bij Gea Cremers en Cheryl Woudenberg door een mail te sturen naar woonzorgleunen@outlook.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding