Vervolg pagina 5

Twee ton voor inhuur adviseurs zorgmaatregelen

Venray | De negentien bezuinigingsmaatregelen binnen het sociale domein moeten natuurlijk ook worden uitgevoerd. Daar wil het college dit jaar adviseurs voor inhuren voor een bedrag van bijna twee ton. 'Besteed dat geld maar aan de inwoners", stelde VVD-fractieleider Bas Künen, die tegen het voorstel stemde.


De andere zeven fracties gingen akkoord met het voorstel, dat in de aanloop naar de raadsvergadering achter de schermen al uitvoerig met de fracties was besproken. De bedoeling is dat de komende twee jaar in totaal zo'n vier ton wordt uitgetrokken om de bezuinigingsmaatregelen handen en voeten te kunnen geven. Bijna drie ton wordt gespendeerd aan externe adviseurs. "Zoiets moet je zelf aanpakken", opperde Künen. "Dit moet je intern kunnen regelen. De bezuinigingen kosten zo al meteen extra geld."

Henk Bisschops (PvdA) kon Künen snappen. "Maar de expertise hebben we niet in huis. Je kunt ook geen extra personeel hiervoor gaan aannemen. Dan zit je aan ze vast." Het stoorde Theo Franken (Venray Lokaal) dat er nog geen uitvoeringsprogramma ligt. "Dat duurt zo wel heel erg lang. Het lijkt de processie van Echternach wel: twee stappen vooruit, dan weer een stap achteruit." (De juiste uitdrukking is evenwel drie stappen vooruit en twee achteruit, maar dat terzijde, red). Franken wil 'gas op de lollie', maar besefte ook dat Venray niet alle deskundigheid daarvoor paraat heeft.

Wethouder Thielen kondigde tevens de komst van een klankbordgroep aan die het bezuinigingsproces gaat volgen. De raad gaat die groep gestalte geven. Künen gaf direct aan daarin plaats te willen nemen.