Vervolg van pagina 5

Gemeenteraad ziet brief van Greenport als een dreigement

venray | Vlak voor de raadsvergadering van dinsdag viel bij de fracties een brief van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo (OGV) op de mat. OGV zou De Spurkt gaan ontwikkelen en exploiteren. Omdat OGV-directeur Ruud van Heugten vanuit zijn ooghoeken zag dat De Spurkt wel eens zou kunnen worden afgeschoten, klom hij spoorslags in de pen. Dat leverde de oud-CDA-gedeputeerde van Brabant vooral hoon op.


Met de brief probeerde Van Heugten de Venrayse raad te bewegen om toch maar vooral voor het Spurkt-plan te stemmen. Hij wees op een door een advocaat aangeleverde argumentatie voor een weigeringsbesluit. Daar was hij hogelijk verbaasd over: 'Omdat tegenstemmen afwijkt van eerder door uw college en raad vastgesteld beleid en gekozen koers, genomen besluiten en gemaakte afspraken'. Van Heugten wijst erop dat, als de raad tegen De Spurkt stemt, onvoldoende rekening wordt gehouden met de belangen van het ontwikkelbedrijf. Mocht de raad De Spurkt van tafel vegen, dan trekt hij de rechtmatigheid van dat besluit in twijfel. 'Ik zal uw besluitvorming nauwlettend volgen en zo nodig voor de belangen van het ontwikkelbedrijf opkomen, langs welke weg dan ook', waren zijn laatste woorden. Kort door de bocht betekent dat, dat Van Heugten de gemeente Venray naar alle waarschijnlijkheid voor de rechter sleept. Zou logisch zijn, want OGV heeft al honderdduizenden euro's aan kosten gemaakt met onder meer de aankoop van gronden.

VL: 'Vertrouwen is ver, ver weg in Greenport'

Door de brief richtte de raad de pijlen plots op OGV en liet verantwoordelijk wethouder Loonen vooral met rust. "Die brief van Van Heugten legt de vinger op de zere plek", foeterde Henk Bisschops (PvdA). "Hij vindt het nodig om te zeggen hoe het moet. Ik zie dit als een dreigement richting deze raad. Dit belooft weinig goeds voor de toekomst." Voor Tino Zandbergen (Venray Lokaal) sloeg de brief in als een bom. "Waar was Greenport de vorige maanden? We hebben ze niet gehoord. Het vertrouwen is ver, ver weg. Alle zaken die we in de toekomst met Greenport moeten doen, worden voortaan op een goudschaaltje gelegd." Lizzy Bruno (ProVenray) was ook duidelijk: "Greenport stelt de eigen belangen voor die van Venray." Leo Philipsen (CDA) gaf aan dat de brief pijnlijk duidelijk maakt hoe het met de zeggenschap over in dit geval De Spurkt zit. "Daar moeten we nog maar eens goed over spreken. Ik proef in de brief ook een dreiging." Eerder liet wethouder Loonen weten dat het met die zeggenschap van Venray wel goed zat. Mocht Venray het met zaken die de De Spurkt betreffen het niet eens zijn met Greenport, dan zou het college een beslissende stem hebben. In de second opinion van GD Advocaten werd die zeggenschap evenwel gebagatelliseerd.

Daan Janssen van coalitiepartij D66 zei zich niet te laten intimideren door de brief van Van Heugten. "De SP heeft nooit vertrouwen gehad in Greenport en dat ook altijd aangegeven", liet SP-fractieleider Jan Hendriks weten. "Dat wordt nog maar eens pijnlijk bewaarheid door deze brief. Overigens zijn wij van meet af aan tegen een industrieterrein op De Spurkt geweest."

Dat uit het onderzoek van de advocaten bleek dat op De Spurkt toch logistieke blokkendozen kunnen landen, dat er geen garantie is voor een 'groene' Spurkt, dat het een fabeltje blijkt dat het gebied alleen voor Venrayse bedrijven is en de zeggenschap van Venray over De Spurkt minimaal is, was dinsdag de dolksteek voor het collegevoorstel. Partijen vonden daarbij dat ze door de wethouder Jan Loonen verkeerd waren voorgelicht. Dat was onvoldoende om wethouder Loonen met een motie van afkeuring op te zadelen. Was dat wel gebeurd, dan had iedereen daar waarschijnlijk ook zijn schouders bij opgetrokken. Een zwaarder middel is een motie van wantrouwen. Wordt daarmee ingestemd, dan kan een bewindspersoon zijn biezen pakken.


Reactie Jan Loonen

Normaliter zijn reacties van Loonen uitvoerig van aard. Dit keer bleef hij in zijn hok. Hij liet de kritische noten van de fracties gewillig over zich neerdalen. Er zich van bewust zijnde dat een bepaalde nederigheid uitstralen hem het beste zou helpen. "Heeft geen zin om hier verder op in te gaan", zei Loonen. "Ik betreur dat het zo is gelopen." Toch keek hij al met een schuin oog naar de toekomst. "Wel blij ben ik dat we samen met de raad verder kunnen en moeten. Hoe? Daar laat ik me niet over uit. In die valkuil trap ik niet. Het is verder aan de raad."

Bij de stemming over de bestemmingsplanwijziging van De Spurkt valt de verdeeldheid bij het CDA op. Zeven van de negen raadsleden stemden dinsdag in met het collegevoorstel. Leo Philipsen en Guus Reintjes voegden zich bij de twintig tegenstemmers van de andere zeven fracties.