College weigert Kronos vergunning zonnepark Smakt

VENRAY | Het zonnepark dat Kronos bij Smakt wil aanleggen, is van de baan. Het college heeft de vergunningaanvraag van de Duitse ontwikkelaar geweigerd.


Door Henk Baltussen


Voor het college is de raadsvergadering van 12 mei vorig aanleiding om de vergunning niet af te geven. Toen maakte de raad, na de aanname van een amendement, een aantal bedenkingen kenbaar voor de aanleg van het zonnepark. Voor het college zijn deze bedenkingen (volgens de raad is het plan in strijd is met een goede ruimtelijke ordening, red.) voldoende om 'nee' tegen Kronos te zeggen. Gelet op de in Kode Venray opgenomen voorwaarde dat het mandaat voor zonneparken groter dan vijf hectare bij de raad ligt, kan het college niet anders dan de vergunning weigeren.

Omdat Venray een beslissing over het zonnepark te lang uitstelde, moest de gemeente nog wel een dwangsom van bijna 10.000 euro aan Kronos betalen. Dat besloot de rechter al veel eerder.
Kronos vroeg in mei 2018 toestemming aan Venray om een zonnepark van 25 hectare te mogen bouwen. Het college wilde meewerken, maar brak de procedure eind 2018 af na hevig protest van omwonenden. Die vrezen overlast van het zonnepark dat bij Smakt tussen de Maaslijn en de A73 zou komen liggen. Het college legde toen het besluit over het zonnepark in handen van de gemeenteraad. Wat betreft het verlenen van vergunningen voor zonne- en windparken, dat gaat niet hard in Venray. Navraag bij de gemeente Venray leert dat alleen voor het vier hectare zonnepark dat aan de Blakterweg bij Oirlo moet komen alles in kannen en kruiken is: het park is vergund en heeft een aansluitovereenkomst met netbeheerder Enexis voor levering aan het stroomstation op Keizersveld.

Daarnaast zijn er uit de tender twee parken gekomen die nu in de vergunningprocedure zitten: dat is het zonnepark nabij Oirlo en Leunen dat 24 hectare groot wordt en een zonneweide nabij Castenray van negen hectare. Tevens loopt er een vergunningsaanvraag buiten de tender voor een zonnepark van zeven hectare op de voormalige stortplaats Venrays Broek. Onbekend is of de initiatiefnemers van voornoemde parken voor 20 november vorig jaar een leveringscontract met Enexis hebben afgesloten. Anders kunnen ze de komende vijf jaar geen stroom leveren.

Ook lopen er volgens de woordvoerder van de gemeente Venray enkele aanvragen voor grootschalige duurzame energieopwekking die minder concreet en/of realiseerbaar zijn. Daaronder val waarschijnlijk ook het plan van Tomorrow Energie op De Spurkt, westelijk van de A73 en zuidelijk van de Loobeek.

Een netaansluiting voor Windpark Venray, dat nog in de verkennende fase zit, is nu niet aan de orde, laat de woordvoerder weten. In overleg met Enexis is afgesproken dat aanvragen bij voorkeur door dienen te gaan. Zo wordt voor Enexis duidelijk waar en wat geïnvesteerd dient te worden voor de toekomst. De gemeente neemt geen aanvragen voor grootschalige opwek meer in behandeling tot na de evaluatie van Kode Venray, begin 2022.