Vervolg voorpagina

Protest tijdens raad

VENRAY | Jos van Meijel sprak met Spurkt-bewoners om met eigen oren te horen hoe zij denken over het realiseren van een industrieterrein in hun leefgebied. "De gemeente heeft namelijk al veel geld uitgegeven, maar ook nog veel niet", weet Van Meijel. "Er moeten nog behoorlijk veel mensen onteigend worden. Ik wilde weten hoe ze daar tegenover staan."


Het bod dat Spurkt-bewoners kregen van de gemeente om hun bezittingen te verkopen, was zodanig laag dat ze niet konden en wilden accepteren, kreeg Van Meijel te horen. "Er werd door de gemeente wel veel druk op gezet en gedreigd met juridische acties. De Spurkt is nooit een echt natuurgebied geweest, maar wel een landbouwgebied", vervolgt Van Meijel. "De overgang van het mooie Loobeekdal naar een landbouwgebied is natuurlijk aantrekkelijker dan de overgang naar een industrieterrein met grote blokkendozen. Ik schrok van datgene wat het advocatenbureau op verzoek van de raad boven tafel haalde, na bestudering van het collegevoorstel over De Spurkt. Het ontbreken van garanties op kleinschaligheid en lokale ondernemers is wat mij het meeste zorgen baart. Dat wethouder Loonen de raad daarbij op het verkeerde been heeft gezet, maakt mij vooral boos. Weer zo'n actie van hem. Waar is de integriteit gebleven? De ergernis over hem en zijn acties rond het beekdal is groot bij mij."

'Zonnepanelen op blokkendozen, in plaats van zonneparken'

Van Meijel dook de voorbije periode in de plannen over De Spurkt. "Ik schrok ook dat het met dit voorstel mogelijk kan zijn dat kavels kunnen worden gekoppeld tot één uitgiftegebied. Dat zou betekenen dat op dat stuk een blokkendoos van vijftien tot zeventien hectare kan komen te staan met een maximale bouwhoogte van vijftien meter aan de straatkant. Geen gezicht, natuurlijk. Ze maken dan tekeningen met een aanzicht vanaf de Loobeekzijde, zodat dat het door een bomenrij niet opvalt. Maar dat geloof ik niet. Die bomen staan er niet en het duurt minstens twintig jaar eer die bomen tien tot twaalf meter hoog zijn. Al die tijd kijk je tegen lelijke blokkendozen aan. Die hebben we al genoeg in Venray. Ik ben ook niet overtuigd van de noodzaak dat De Spurkt nodig is. De wethouder kan geen Venrayse bedrijven noemen die staan te popelen om zich daar te vestigen."


En hoe moet het verder met die blokkendozen wat Van Meijel betreft? "Die zouden misschien een plek ergens langs de A73 kunnen krijgen. Maak ze dan meteen zo dat er zonnepanelen op kunnen, dan heb je die zonneweide ook niet nodig."