The B Venray krabbelt uit dal

Jongerencentra naar verwachting vanaf 1 juli weer open

VENRAY | De jongerencentra The B (Venray), Jera'70 (Ysselsteyn), Midgard (Wanssum), Watjang (Oirlo), DIM (Blitterswijck) en JUM (Merselo) kunnen naar verwachting vanaf 1 juli de deuren weer openen. Dat laat het college in een tussenevaluatie van Toekomstplan Jeugdcentra weten.


Door Henk Baltussen


Daarin staat ook dat The B in Venray een compleet nieuw bestuur heeft en druk bezig is om na de coronacrisis fris uit de startblokken te vertrekken. Uit de evaluatie blijkt tevens dat het werven van vrijwilligers een punt van aandacht is. Ook het aantal jongeren tussen 12 en 18 jaar dat interesse toont in jongerencentra is te laag. Daarin moet nog een slag worden gemaakt, stelt het college.

Sinds 1 januari begeleidt Ivo Heuts uit Sittard de jongerencentra (die allemaal een eigen plan opstelden) zodat ze zich goed op de toekomst kunnen voorbereiden. Goed beschouwd hebben vooral DIM en The B daar de meeste begeleiding bij nodig.

Inmiddels heeft het Venrayse jongerencentrum met René Kuenen een nieuwe voorzitter die met een drietal jonge vrijwilligers het nieuwe bestuur van The B vormt. "De juiste man op de juiste plaats", zegt Heuts. "Hij is weliswaar een veertiger, maar erg betrokken met de jongeren. Als voorzitter is hij de kartrekker, we zijn blij met hem."

Door een slimme wervingscampagne via de sociale media is Heuts vrijwilligers op het spoor gekomen die zitting wilden nemen in het nieuwe bestuur. "Dat was ook mijn eerste opdracht", zegt Heuts die een half jaar langer als kwartiermaken aan het werk blijft in Venray. "De coronamaatregelen zorgden voor veel vertraging. Momenteel werk ik wekelijks een uurtje of vijf, zes als kwartiermaker. Al alles weer open is, weer gewoon dertien uur."

The B blikt met een nieuw logo en een nieuwe website de toekomst is. "Zij gaan in elk geval starten met inloopavonden op donderdag en vrijdag voor 12- tot grofweg 27-jarigen", zegt Heuts. "Dat gebeurt met verschillende porgramma's. En ze gaan aan de slag met het opzetten van evenementen zoals dance-avonden en activiteiten tijdens carnaval en kermis. Ook talentontwikkeling bij vrijwilligers komt aan bod, op het gebied van bijvoorbeeld techniek en bouwen. Nieuw is ook dat The B haar ruimtes gaat verhuren. Voor vergaderingen, bijvoorbeeld. Om de kas te spekken. Zo kan nog meer in activiteiten voor jongeren worden geïnvesteerd."