Afbeelding
Foto: Eigen foto

Spurkt in de prullenbak

Venray | Er komt geen industrieterrein met logistieke blokkendozen op De Spurkt. Met 25 stemmen voor en twee tegen hielp een meerderheid van de gemeenteraad de collegeplannen, met Jan Loonen als portefeuillehouder, om zeep. Of daar in de toekomst een industrieterrein in afgeslankte vorm kan landen, staat voorlopig in de sterren geschreven.


Met een motie wilde het CDA die mogelijkheid openhouden, maar die werd door een raadsmeerderheid om verschillende redenen van tafel geveegd.

ProVenray en PvdA wilden met een motie hun afkeuring uitspreken over het handelen van wethouder Jan Loonen met het oog op de procedure rondom De Spurkt. "Het is niet de bedoeling om Loonen naar huis te sturen", legde Henk Bisschops (PvdA) uit. "Met deze motie willen we alleen het proces ten stelligste afkeuren." Maar met zeven stemmen voor (ProVenray, Samenwerking Venray en PvdA) en twintig tegen (de andere vijf fracties) hield wethouder Loonen zijn blazoen schoon. "Wat moet er meer gebeuren om een zaak als deze af te keuren?", vroeg Lizzy Bruno van ProVenray zich vertwijfeld af. "Ik heb met verbazing geluisterd naar Bas Künen (VVD, red.) en Tino Zandbergen (Venray Lokaal, red.)." De twee besloten niet met de motie mee te gaan. Künen niet omdat hij Loonen nog één kans wil geven. Zandbergen beaamde dat het proces inderdaad niet goed is gegaan. "De wethouder heeft het voorstel steeds te vuur en te zwaard verdedigd. Ik denk dat dat te maken heeft met dossierblindheid, wat hierbij een rol kan spelen. Een motie van afkeuring voor de wethouder gaat ons daarom te ver."

Bruno snapte er geen sikkepit meer van. "We hebben allemaal ingestemd met een advocaat, en dan dit." Bruno doelde op de second opinion die GD Advocaten op aandringen van de raad op het collegevoorstel had uitgevoerd. De juristen schoten grote gaten in het voorstel. Voor de gemeenteraad waren de bevindingen van de juristen uiteindelijk aanleiding om het Spurkt-plan met een grote boog in de prullenmand te kieperen. Niet Loonen, maar Ontwikkelbedrijf Greenport kreeg uiteindelijk de zwartepiet toegespeeld.


Lees verder op pagina 14.