Sociaal budget krimpt, extra steun kinderen die in armoede opgroeien

VENRAY | Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk ging de gemeenteraad dinsdag akkoord met het grootscheepse bezuinigingsplan binnen het sociale domein. Dat plan omvat negentien uiteenlopende maatregelen. Dat houdt in dat dit jaar 1,7 miljoen op een budget van bijna 70 miljoen (de helft van de totale begroting van Venray) wordt bespaard. Dat bedrag loopt op tot ruim vier miljoen in 2024. Via een breed gesteunde motie krijgen in armoede opgroeiende kinderen alsnog een steuntje in de rug.


Door Henk Baltussen


In de aanloop naar het raadsbesluit was er veel discussie over de negentien maatregelen. De commissie Leven kraakte kritische noten en het voorstel werd al eens van de raadsagenda gehaald vanwege te veel onduidelijkheden. In speciale bijeenkomsten werden raads- en commissieleden door beleidsambtenaren bijgepraat over de maatregelen en de gevolgen ervan. Die sessies boden soelaas. Maar de bezuinigingsbedragen blijven nattevingerwerk. "Eigenlijk willen we dit alles niet", stelde Jac Derikx (CDA). "En er zitten veel onzekerheden in het voorstel. We zijn er hiermee nog niet. We kunnen in de toekomst nog meer verwachten. Maar mensen met een kleine beurs moeten we ontzien."

De rode draad in het bezuinigingsvoorstel is dat meer hulp van familie en bekenden moet worden ingeschakeld om mensen die zorg nodig hebben te kunnen helpen. Op die manier wordt het nodige geld bespaard. Hoeveel is moeilijk aan te geven. Maar bijvoorbeeld thuiszorg moet zo worden beperkt. Bezuinigen op het meedoenbudget voor kinderen die in armoede opgroeien, was voor Venray Lokaal, D66, SP en PvdA te veel van het goede.

'Steeds meer kinderen groeien op in armoede'

In een motie riepen de vier partijen wethouder Anne Thielen op een bedrag van minimaal 100 euro per kind per kalenderjaar beschikbaar te stellen. Thielen zag dat niet zitten en wilde liever dat er een maximumbedrag werd afgesproken. Maar de vier hielden voet bij stuk. Behoudens de VVD steunde iedereen de motie. "Op die manier kunnen die kinderen toch wat extra's doen", zei Theo Franken (Venray Lokaal). "Denk aan naar de film gaan, een ijsje kunnen eten." Henk Bisschops (PvdA) zei dat steeds meer kinderen in armoede leven. "Met het meedoenbudget kun je net wat anders doen. Misschien dat alles onder te brengen is in een soort meedoenpakket. Op die manier kunnen we het wat simpeler maken."

Vervolg op pagina 12.