Weinig invloed op begroting

Terugleververbod Enexis kwam toen zonnepanelen al op gemeentehuis lagen

Venray | Op het gemeentehuis liggen sinds kort 448 zonnepanelen. De kosten: 166.500 euro exclusief btw. Hiermee geeft het gemeentebestuur de inwoners het goede voorbeeld om eveneens te overwegen op hun eigen daken zonnepanelen te leggen. Niks mis mee. Toch zit er sinds kort een kleine kink in de kabel. Een kink die flinke gevolgen gaat hebben voor grootschalige ontwikkelaars van duurzame energie. De gemeente Venray kan namelijk te veel opgewekte stroom niet terugleveren aan het Enexis-stroomstation op Keizersveld in Venray. Dat zit vol.


Door Henk Baltussen


Pas na uitbreiding van de capaciteit van het stroomstation wordt teruglevering weer mogelijk. Die uitbreiding staat over vijf jaar gepland. Eerder al gaf het gemeentebestuur aan dat het samen met andere Noord-Limburgse gemeenten grote druk op Enexis uitoefent om de capaciteitsverzwaring op Keizersveld eerder uit te voeren. Hoe moet het nu verder? Het gemeentebestuur gaat in op enkele vragen van Peel en Maas over de huidige situatie en het toekomstbeeld.


Hoe staat het met de verdeling van de kosten van de aanleg van de zonnepanelen op het gemeentehuisdak. En zit er een scheur in het verdienmodel nu Enexis geen stroom meer terugneemt?

'De zonnepanelen kosten incl. montage en het aanleggen van het laagspanningsdeel 120.000 euro. De rest van de kosten is voor het hoogspanningsdeel in het gemeentehuis, het aanleggen van een nieuw leidingstelsel door het gemeentehuis en een leidingdeel van Jeruzalem naar het gemeentehuis om aan te sluiten op de hoofdaansluiting. Aangezien het een oud gebouw en monument is, is het ingewikkeld om nieuwe leidingen te leggen. Ook zijn er aanpassingen nodig geweest aan de centrale hoofdaansluiting en hoofdverdelerinstallatie. Deze aanpassingen zijn op geen enkele wijze te vergelijken met een gewone particuliere woning, of met een bedrijfshal. Verder zijn de montagekosten van de panelen op de hoge schuine daken van het gemeentehuis (arbeidstijd en kraanhuur) veel hoger dan een vergelijkbare installatie op een plat dak van een bijvoorbeeld een bedrijfshal'.


'Het gemeentehuis verbruikt 1,1 miljoen kWh stroom per jaar, de zonnepanelen produceren jaarlijks 138.000 kWh stroom. Zo'n 10 tot 15 procent van het verbruik. Op werkdagen wordt alle stroom meteen verbruikt. In de weekenden ook, omdat bijvoorbeeld ICT door blijft draaien. Op bepaalde tijdstippen in het weekend kan het echter zijn dat het opgewekte vermogen iets boven het eigen verbruik zit. Dat teveel mag dus niet meer naar het openbare net. De omvormers worden dan teruggeschakeld, zodanig dat de productie gelijk blijft aan het verbruik. Toen de installatie begin 2020 werd aanbesteed, was de gemeente niet van het terugleververbod van Enexis op de hoogte. Dat kwam pas afgelopen november. Toen lag de installatie al op het dak'.
Het niet kunnen terugleveren van stroom betekent dat het langer duurt voordat de investering is terugverdiend. De raad kreeg te horen dat de terugverdientijd 12 tot 13 jaar zou zijn. Nu er niet teruggeleverd kan worden, lopen die jaren op. Hoeveel jaar is die terugverdientijd nu? Wat betekent dat voor de begroting?

'Het gaat om relatief geringe hoeveelheden kWh's die in het weekend nu niet meer teruggeleverd kunnen worden. Hoeveel de exacte hoeveelheid stroom dan is, kan nu nog niet worden gezegd. Maar het zal slechts zeer beperkte invloed hebben op de terugverdientijd. In het businessmodel is de hoeveelheid teruggeleverde stroom sowieso geen grote factor. Het gaat om de verlaging van de eigen inkoop en niet zozeer om de teruglevering van overtollige stroom. Zo is het ook met de gemeenteraad gecommuniceerd. In de raad was zelf al de inschatting gemaakt dat er, gezien de omvang van het eigen stroomverbruik, waarschijnlijk weinig zou worden teruggeleverd aan het openbare net'.

'Voor de begroting heeft het geen echte gevolgen. De installatie wordt over vijftien jaar afgeschreven, daar verandert niets aan. En de lagere stroominkoop gaat ook gewoon door. Alleen de inkomsten van teruggeleverde stroom zullen de komende jaren dus wegvallen. Een installatie produceert minimaal 25 jaar. Op de exploitatie over die 25 jaar genomen, is het aantal kWh's dat gedurende een aantal jaar niet kan worden teruggeleverd, bijna verwaarloosbaar'.


Wat betekent dat voor de grootschalige opwekking van duurzame energie in de toekomt nu ‘Keizersveld’ aan de maximale capaciteit zit? Hoe zit het met de zonneparken die de vergunningen binnen hebben, kunnen bouwen, maar de stroom niet kwijt kunnen? Kan de gemeente Venray hiervoor aansprakelijk worden gesteld?

'Voor installaties bij bedrijven en instellingen met een stroomaansluiting van groter dan 3 x 80 ampère (grootzakelijke aansluiting die ook SDE-subsidie krijgt) geldt dat zij hun installatie gewoon kunnen realiseren én aansluiten. Mits ze natuurlijk al een transportovereenkomst met Enexis voor 20 november hadden afgesloten. Nieuwe transportovereenkomsten voor grootzakelijke aansluitingen worden niet meer door Enexis afgesloten, tot het net verzwaard is. Kortom, het gaat niet zozeer om de vraag of een ontwikkelaar al een vergunning heeft, maar of hij een transportovereenkomst met Enexis heeft kunnen afsluiten. Voor zonnepaneelinstallaties op kleinverbruiksaansluitingen (tot en met 3 x 80 ampère) verandert er niets. Zij kunnen een installatie sowieso altijd realiseren en aansluiten op het openbare net. Zij hebben ook geen transportovereenkomst met Enexis nodig'.

Tevens laat het gemeentebestuur weten niet aansprakelijk te zijn voor de schade die transportschaarste kan opleveren. Dat is een verantwoordelijkheid van netwerkbedrijven zoals Enexis. Het gemeentebestuur zegt onaangenaam verrast te zijn door het plotse terugleververbod van Enexis.