Grad Houben.
Grad Houben. Eigen foto

Grad Houben (1878-1961)

Veulen | Grad Hubertus Houben werd 8 mei 1878 geboren in Sevenum. Zijn ouders waren Pieter Jan Houben en Wilhelmina Derikx. Hij kwam uit een gezin van negen kinderen. Een broer werd priester en ook Grad wilde aanvankelijk priester worden en ook hij ging studeren aan het seminarie. Maar hier kwam hij later op terug.

Op 12 mei 1911 trouwde hij met Dina Direks. Lamberdina Direks werd op 11 februari 1880 in Venray geboren. Ze gingen wonen op de boerderij van de familie Direks op de Veulenseweg in Veulen. Dina had nog twee broers die vrijgezel waren en ook op de boerderij werkten en Grad werd 'heerboer'. Mede omdat hij gestudeerd had, was hij actief bij heel veel organisaties die met de landbouw te maken hadden.


Grad en Dina kregen vier kinderen: Teng, Jan, Marie en Martha. De oudste zoon Teng volgde in de voetsporen van zijn vader en was later ook actief in diverse besturen. Hij was onder andere jarenlang gemeenteraadslid namens de dorpenfractie. Teng nam ook de boerderij over. Hij trouwde met Iedje Broekmans uit Lottum. De tweede zoon Jan werd maar een half jaar oud. Marie trouwde met Bèr van Ool uit Veulen en Martha met Piet Weijs uit Leunen. Grad Houben was betrokken bij veel verenigingen en besturen, vooral binnen de landbouw.


Van 1920 tot 1939 was hij, namens de dorpenfracties van Leunen en Veulen, lid van de Venrayse gemeenteraad. Van 1923 tot 1927, van 1928 tot 1931 en van 1935 tot 1939 was hij wethouder.


Toen hij voor de eerste keer tot wethouder gekozen was, werd Grad Houben halverwege Venray feestelijk onthaald door fanfare St. Catharina en door veel vertegenwoordigers van verenigingen. Hierna ging men naar het Bondslokaal waar het feest werd voortgezet.

Op 14 september 1935 werd hij gekozen tot plaatsvervanger van burgemeester van de Loo, dit bij ongesteldheid, afwezigheid en ontstentenis van de burgemeester. Tijdens deze periode installeerde hij in 1938 de nieuwe burgemeester mr. A.H.M. Janssen.

Grad Houben was een groot voorstander van de ontginningen en de ontsluiting van Peelgebieden. Hij was betrokken bij de stichting van Ysselsteyn en de ontginning van Peelplan Zuid, hij behartigde veel boerenbelangen en was lid van de Raad van Arbeid.

Grad was betrokken bij de stichting van Ysselsteyn


In deze tijd wilden vele Veulenaren een eigen school stichten. Grad Houben was daar, samen met het college en de kerk, op tegen. Er was nog geen kerk in Veulen, dus ook geen goede begeleiding en men dacht dat er geen bestaansgrond was voor een school.

Toen die er, na een heuse schoolstrijd, in 1931 toch kwam, moesten zijn dochters aanvankelijk nog in Leunen naar school in plaats van in Veulen. Later werd alles weer glad gestreken. Dit moet toch voor Grad en zijn gezin een moeilijke periode zijn geweest.


Van 1935 tot 1950 was hij lid van de Raad van Toezicht van de Coöperatieve Zuivelfabriek Venray, tussen 1935 en 1949 was hij hier ook secretaris.

In 1918 was hij secretaris van fokvereniging Eensgezindheid, hij moest er onder meer koeien aangeven voor het Nederlands rundveestamboek.


In 1932 was hij actief bij de tuinbouwbond Leunen, hij was er voorzitter van het comité tot steun aan de landbouwers.
Op 30 oktober 1937 werd Grad gekozen tot Hoofingeland van het Waterschap der Noord-Limburgse beken ten westen van de Maas. Ook was hij lange tijd lid van de Raad van Toezicht van de Boerenleenbank
Leunen.


Na de oorlog ging hij het rustiger aan doen en kon nog vele jaren genieten van een mooie oude dag op de boerderij. Hij bleef belangstelling houden voor het wel en wee van de gemeente Venray. In Veulen werd er nog een straat naar hem vernoemd, de Houbenweg.


In 1961 vierden Grad en Dina hun gouden bruiloft. Grad overleed op 12 november 1961 in het ziekenhuis van Venray aan een maagbloeding.


Diny Kuenen-Houben, kleindochter, 2021