Monique Blom-Koolen met haar man Olaf aan de Costa Blanca.
Monique Blom-Koolen met haar man Olaf aan de Costa Blanca. Foto: eigen foto

Monique Blom-Koolen

Jávea | Monique Blom-Koolen verhuisde samen met haar man Olaf en hun drie kinderen in 2005 naar Spanje. Jávea, een badplaats aan de Costa Blanca, werd hun nieuwe thuis. Het gezin zou het leven aan de Middellandse Zee één jaar proberen, maar een definitieve terugkeer naar Nederland komt er niet. "We hebben de juiste keuze gemaakt", vertelt Monique enthousiast. "Spanje is helemaal ons thuis geworden."


Monique (54) koesterde al langere tijd de wens om naar Spanje te emigreren, maar pas in 2004 werd deze wens concreet in een plan gegoten. "Olaf had ook altijd de wens om in het buitenland te wonen, maar we wilden eigenlijk pas emigreren als de kinderen groter waren. Dat plan hebben we toen vrij snel laten varen en we zijn in 2005 gezamenlijk vertrokken. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad."

Toch waren de reacties van het thuisfront in Nederland terughoudend. "Dat was natuurlijk even schrikken, maar voor ons als gezin was het op dat moment de juiste keuze. Olaf vond al snel een baan als verkoper bij een makelaarskantoor en ik heb verschillende jaren mijn eigen nagelstudio gerund. Ook de kinderen waren al snel op hun plek. Naomi, onze oudste dochter, was twaalf jaar oud toen we hier arriveerden en zij was als eerste helemaal op haar plek."


Juiste moment

Naomi (28) is inmiddels het huis uit en woont met haar twee kinderen in de buurt. De andere dochters van Monique en Olaf wonen nog thuis. Kayleigh (21) zoekt inmiddels ook haar eigen stekje en Yazmine (17) probeert de juiste studierichting uit te kiezen. "Het is natuurlijk heel fijn dat onze dochters het hier zo goed naar hun zin hebben. Als we langer hadden gewacht met emigreren, dan waren de oudste twee misschien niet eens meegegaan. Dan is dit toch veel mooier? We wonen pal aan het strand en genieten volop van het leven."

Toch is het ook hard werken voor Monique en Olaf. Het echtpaar runt een eigen verbouwings-, bouw-, en constructiebedrijf. "Momenteel bouwen we meerdere villa’s voor onze klanten. We werken bijna uitsluitend voor Nederlandse opdrachtgevers. Daarnaast bouwen we ook zwembaden en zorgen we met ons bedrijf We cover Pools voor volledig geautomatiseerde zwembadafdekkingen. Het is geweldig om iets moois neer te zetten voor de klant. Als zij tevreden zijn, dan zijn wij dat uiteraard ook. Zelf werk ik niet op de bouw, maar neem ik de administratie voor mijn rekening. Olaf is wel op de bouwplaats te vinden."

Monique werkte onder meer bij snackbar Panken

Monique en Olaf hebben niet altijd in de bouwwereld gewerkt. Vanwege haar horeca-ervaring in Nederland runde Monique nog twee jaar een restaurant en had ze vijf jaar lang een eigen nagelstudio. "Toen ik de nagelstudio nog had, trok Olaf op een gegeven moment aan de bel. Hij had hulp nodig met de administratie en ik heb toen uiteindelijk mijn werk als nagelstyliste opgegeven. Daar heb ik geen spijt van gehad. Ik vind de bouwwereld geweldig, maar het is natuurlijk wel compleet anders. Ik had nooit gedacht dat ik nog ooit in deze tak van sport zou werken."

In Jávea, ruim honderd kilometer ten zuiden van Valencia en op drie kwartier rijden van Benidorm, werd het gezin in 2005 min of meer voor de leeuwen gegooid. "We spraken nog amper Spaans en dwongen onszelf om zoveel mogelijk met Spanjaarden om te gaan. Op die manier kun je het beste integreren. Er wonen hier ook veel Nederlanders en Engelsen. Nu is het redelijk rustig, maar ook veel Madrilenen hebben hier bijvoorbeeld een vakantiewoning. We ondersteunen ook andere Nederlanders die vanuit Nederland de stap naar Spanje willen maken. Wij weten natuurlijk welke problemen zo'n verhuizing met zich meebrengt, dus onze hulp is vaak welkom."

Het gezin ging het niet altijd voor de wind. Begin 2012 keerde de familie zelfs noodgedwongen tijdelijk terug naar Nederland en werd Veenendaal hun standplaats. "Vanwege de crisis was er geen werk in Spanje en in Nederland konden we wel aan de slag. Dat hebben we toen gedaan, maar in 2015 keerden we weer terug en daar zijn we heel blij mee. We willen hier altijd blijven."

Onlangs bracht Monique samen met haar man een verrassingsbezoek aan Nederland. Het echtpaar moest voor een werkbezoek in Nederland en België zijn en stond plots bij de ouders van Monique op de stoep. "Ze waren compleet overdonderd en zelfs een beetje in shock. Mijn zus Ellen zat ook in het complot, het zou natuurlijk wat zijn als mijn ouders niet thuis waren. Het was een heel bijzonder bezoek. We waren met de auto, want reizen is niet zo makkelijk in deze tijd. Met één overnachting op Franse bodem was het goed te doen. Het is ongeveer 2000 kilometer rijden."

Monique werd geboren in Sittard. Toen haar vader werk kreeg bij Rank-Xerox streek het gezin neer in de Venrayse wijk Veltum. "Ik ging naar basisschool Coninxhof en daarna naar mavo De Kolk. Ik heb een fijne jeugd gehad en Venray voelde voor mij altijd als dorp. Ik heb jarenlang bij snackbar Panken gewerkt en bij Bistro de París in de Schoolstraat. En ik heb ook twee jaar een nagelstudio gehad in Nederland. We hebben nog een tijdje in Venlo gewoond, voordat we naar Spanje vertrokken."

In de Spaanse zon kwam Monique echt tot rust. "Het leven is hier anders. In Nederland is alles gehaast en hier is er wat dat betreft veel minder druk. Toen ik als tiener voor het eerst in Spanje op vakantie ging, voelde ik me er al thuis. Dat gevoel is eigenlijk altijd gebleven. Daarnaast is het klimaat hier aan de Costa Blanca geweldig. Het regent slechts dertig dagen per jaar ongeveer. De natuur is hier ook fantastisch mooi. We wandelen graag in de bergen en zijn regelmatig op het strand te vinden. Verder zitten we ook graag op het terras om een hapje te eten of wat te drinken. Gelukkig kan dat nu weer."

Afbeelding
Afbeelding