TenneT kiest voor westelijke zone

Venray | Tennet, de landelijke netbeheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, heeft de plannen voor een nieuwe ondergrondse kabelverbinding tussen Boxmeer en Venray verder uitgewerkt. Om te bepalen waar de nieuwe hoogspanningskabel komt te liggen, werden er drie mogelijke opties uitgewerkt door TenneT. Uiteindelijk bleek dat de meest westelijk gelegen 'corridor' het meest geschikt is volgens TenneT.


De ondergrondse kabel komt te liggen tussen de hoogspanningsstations van Boxmeer en Venray. Vanuit Boxmeer buigt de kabel straks af naar het zuiden tussen Sint Anthonis en Stevensbeek door en de verbinding maakt na Overloon een lus richting het stroomstation op het Keizersveld in Venray.

Tijdens een digitale informatieavond op 26 januari heeft TenneT naar eigen zeggen meerdere vragen en waardevolle opmerkingen en aandachtspunten bij het zoekgebied ontvangen. 'Wij hebben deze inbreng bijzonder op prijs gesteld. De reacties hebben bijgedragen aan het bepalen van een voorkeursalternatief in de westelijk gelegen corridor. Dit voorkeursalternatief is bepaald na een zorgvuldige afweging van omgevingseffecten zoals landschap, bewoning, ruimtegebrek, techniek en kosten', laat TenneT in een brief weten. 'Hoe de ondergrondse verbinding exact kan komen te liggen wordt verder onderzocht. Mensen en bedrijven die wonen, grond bezitten of gebruiken in de zonde van het voorkeursalternatief heeft TenneT uitgenodigd voor een atelierbijeenkomst waarin het tracé verder wordt uitgewerkt.'


Vervolg

Eind 2021 wordt het ontwerp bestemmingsplan uitgewerkt en in 2023 beginnen de voorbereidingen voor de realisatie van de kabel. In 2024 moet de eerste schop de grond in en in het voorjaar van 2026 zou de kabel gereed moeten zijn.