Maarten Houba bridget de laatste maanden online op zijn tablet.
Maarten Houba bridget de laatste maanden online op zijn tablet. Foto: Willem Menting

Bridgers alleen online actief

Venray | Maarten Houba (73) werd ruim vier jaar geleden aangestoken met het bridgevirus. Tegenwoordig is hij bijna dagelijks met het kaartspel in de weer en draagt hij zijn steentje bij aan meerdere bridgeclubs in Venray. "De geluksfactor is bij bridge bijna uitgesloten, het is een echte denksport en dat trekt mij enorm", vertelt Houba enthousiast over het kaartspel.


Afgelopen week behoorde hij met zijn spelpartner Ingrid Hulsbos nog tot de halvefinalisten van RuitenBoerToernooi, het grootste bridgetoernooi ter wereld. "Het toernooi werd, zoals alle bridgetoernooien op dit moment, volledig digitaal gehouden. Het went, maar je zit natuurlijk liever met elkaar om tafel. We hebben overigens de finale helaas niet gehaald."

De Nederlandse Bridge Bond (NBB) is met 117.000 leden de tweede bridgebond ter wereld. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer bridgers aan de landelijke bond verbonden. Het aantal bridgers in Nederland ligt volgens Houba vele malen hoger. "Je hebt veel thuisbridgers en die groep is niet aangesloten bij een vereniging. We doen het in Nederland wat dat betreft wel goed en ook in Venray en omgeving hebben we veel bedrijvige bridgeverenigingen."

In de gemeente Venray zijn vier bridgeclubs aangesloten bij de NBB. Het gaat dan om BC Venray (99 leden), BC Rooy (82 leden), NRBC Venray (66 leden) en de jeugd- en passantenbridgeclub De Brug. "Van deze laatste club is geen ledenaantal bekend. De jeugd- en passantenclub is puur bedoeld om jeugd op te leiden en beginnende bridgers de gelegenheid te geven om het spel te leren kennen. Bridge is geen spel dat je in een middagje kunt leren. Dat heeft tijd nodig, maar het is wel heel erg uitdagend."

De verschillende bridgeclubs in Venray zijn druk doende om jeugd aan zich te binden, maar dat is volgens Houba een moeilijke strijd. "Er is wel jeugd die bridget, die enthousiasmeren we ook met jeugd- en minibridge. Daarnaast geven we facultatief gastlessen aan plus-klassen, maar dat is vanwege corona nu ook verboden. Jeugdleden stoppen vaak als ze gaan studeren. Je ziet in de grote studentensteden wel dat er veel studentenbridgeclubs zijn. Zij hebben ook tijd om te bridgen. Er gaat namelijk veel tijd zitten in een spel en het is niet zoals een sporttraining binnen één uur klaar." Naast de vier Venrayse verenigingen die aangesloten zijn bij de NBB beschikt Venray ook over twee grote 'grijze bridgeclubs'. Het gaat dan om BS De Kamphaan (84 leden) en BC 2002RV (80 leden). "Daarnaast zijn er nog verschillende kleine groepjes en thuisbridgers. In de omgeving is er in Overloon nog een grote 'grijze bridgeclub' en in Boxmeer zit met de De Bok de grootste vereniging in de omgeving."


Houba behoort ondanks zijn leeftijd tot de jonkies van de Venrayse verenigingsbridgers. Toch weten de meeste bridgers de weg naar het online bridgen wel te vinden, weet Houba. "Er zijn natuurlijk veel leden die het lastig vinden of niet voor elkaar krijgen, maar we hebben toch veel leden die wel goed hun weg vinden online. Toch is het verre van ideaal. We komen natuurlijk graag zo snel mogelijk weer samen om op locatie te spelen. Maar ik verwacht niet dat het voor september al wordt toegestaan om binnen samen te bridgen. Gelukkig beschikken de Venrayse bridgeclubs over hondstrouwe leden. Dus: als het straks mag, staat iedereen te popelen."

'Bridge is geen spel dat je in een middagje leert'
Afbeelding