Foto ter gelegenheid van 25-jarig bestaan Venrayse afdeling Kappersbond.
Foto ter gelegenheid van 25-jarig bestaan Venrayse afdeling Kappersbond. Foto: Rooynet

Kappersbond Venray


Venray | De Nederlandse Kappersbond hield in 1935 een enquĂȘte onder de kapperszaken in het land. In de eerste acht maanden van dat jaar werden maar liefst 187 kapperszaken opgeheven.


De gezinnen werden er de dupe van. Tachtig procent van de opgeheven zaken bestonden slechts drie jaar. Daaruit bleek dat het beginnen van een kapperszaak weinig kans van slagen had.


Op 15 november 1935 werd de Venrayse Kappersbond opgericht. Deze plaatselijke afdeling van de landelijke organisatie zorgde voor eenheid. Er kwam een betere onderlinge verstandshouding.


De Venrayse kappers spraken af dat er een dinsdagmiddagsluiting kwam. Het vakpeil werd verhoogd en verbeterd door het geven van lezingen en cursussen.


Ze spraken af dat per 1 december 1960 de kappersbedienden geen fooien meer mochten aannemen.


Ze verhoogden de salarissen van de bedienden, waardoor de fooien konden verdwijnen.

Deze foto is genomen bij restaurant De Burggraaf aan de Stationsweg bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Venrayse afdeling van de Kappersbond.


De dag begon met een H. Mis. Daarna maakte het gezelschap gebruik van een koffietafel bij De Burggraaf.


Zittend v.l.n.r.: Toon Kennis Grotestraat, Frans Strolenberg Leunen (voorzitter) en Martien Litjens Henseniusstraat.

Staand v.l.n.r.: Noud Remmen Oploo, Theo van Glabbeek Overloon, Lambert Seuren Grote Markt, Sjef Gielens Heide, Ben Valckx Oostrum, Wim Imming Overloonseweg, Frans Driessen, Hans Nooten Maasheseweg en Sjeng in de Rijp Schoolstraat.


Bron: Huub Reijnders Oostrum. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.


Werkgroep Oude Foto.