Joyce Crompvoets runt de organisatie samen met haar man André Hattingh.
Joyce Crompvoets runt de organisatie samen met haar man André Hattingh. Foto: Eigen foto

Joyce en André helpen kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika

MAASHEES/White River | “Een kind kiest niet voor het leven waarin hij of zij geboren is. Elk kind heeft recht om gezond te kunnen leven. De schrijnende werkelijkheid in Zuid-Afrika is dat de gezondheidssituatie van veel kwetsbare kinderen slecht is en hun ouders geen middelen hebben om naar een arts te gaan.”


Door René Poels


Aan het woord is Joyce Crompvoets (47) uit Maashees, die sinds enkele jaren samen met haar Zuid-Afrikaanse man André Hattingh (59) de organisatie Pediatric care Africa leidt.


Hun belangrijkste doel is om de gezondheidssituatie van kinderen te verbeteren. “Wij zorgen ervoor dat kinderen medische hulp krijgen wanneer hun ouders – om wat voor reden dan ook – hiertoe niet in staat zijn. Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat het zieke kind toegang krijgt tot een privédokter voor medische hulp. En als een operatie nodig is, proberen wij via ons netwerk van specialisten een operatie te organiseren in privéziekenhuizen. De staatsziekenhuizen in Zuid-Afrika zijn in veel gevallen van een erbarmelijke kwaliteit en overbelast”, vertelt Joyce via de telefoon vanuit hun woonplaats White River in oostelijk Zuid-Afrika. In deze barre coronaperiode is er ook bij veel gezinnen een tekort aan voedsel. Dat is de reden dat het stel nu ook een soort van voedselbank is gestart om arme gezinnen aan eten te helpen.


Hun organisatie is enkele jaren geleden opgericht, toen André met pensioen ging. Hij werkte zijn hele leven als arts (neuro/chirurg) in meerdere Afrikaanse landen. Hij was niet alleen arts, maar bijvoorbeeld ook bouwer van ziekenhuizen in onder andere Congo. In dit land was hij tevens medisch directeur van een aantal grote ziekenhuizen. En tussendoor verleende hij bovendien medische hulp in de vreselijke oorlog in Rwanda tussen de Tutsi’s en Hutu’s. In Malawi hielp hij onder meer bij operaties voor het scheiden van Siamese tweelingen. Daarvoor was hij werkzaam in Livingstone in Zambia, waar hij bij toeval Joyce ontmoette. De Maashese Joyce ging na haar masterstudie rechtsgeleerdheid werken bij de rechtbank in Utrecht. Het werken achter het bureau was wel afwisselend, maar Joyce is geboren voor het avontuur. In Livingstone gaf ze kinderen met een beperking onderwijs op maat. Op zeker moment werd ze in haar arm gebeten door een gevaarlijke giftige spin en daardoor was direct medische hulp noodzakelijk. “Ik werd behandeld door een aardige Zuid-Afrikaanse arts”, vertelt ze met een glimlach. Na de succesvolle behandeling nodigde de arts Joyce uit om samen een kopje koffie te drinken. Niet veel later waren arts en patiënt een stel. Ze wonen in het Zuid-Afrikaanse stadje White River, niet ver van het beroemde nationaal Krugerpark. De afgelopen jaren was André vaak maanden onderweg om in ziekenhuizen in verschillende Afrikaanse landen te helpen. “André zei meteen na zijn pensionering dat hij vanaf dat moment kinderen van 0 tot 18 jaar in kwetsbare situaties wil helpen. Het idee om een non-profitorganisatie op te zetten, speciaal om kwetsbare kinderen te helpen, was al ontstaan tijdens zijn werkzaamheden voor het Rode Kruis in de burgeroorlog in Rwanda tussen de Hutu's en de Tutsi's, waar met name veel kinderen slachtoffer werden van gruweldaden. André heeft toen gezworen dat hij, als hij op een dag met pensioen is. kwetsbare kinderen zal helpen. We zijn een kleine organisatie die de afgelopen jaren al heel veel kinderen heeft geholpen”, zegt Joyce.


Medische aspecten

Pediatric care Africa ook in actie na cycloon Idai in Mozambique

Zij is de administratieve kracht achter de organisatie en André verzorgt alle medische aspecten. Ze krijgen hulpvragen uit heel Zuid-Afrika, maar de meeste uit de regio Mpumalanga. De twee worden onder meer benaderd door gezinnen of weeshuizen met de boodschap dat er zieke kinderen zijn voor wie geen hulp is. Joyce of André halen die kinderen vervolgens op en brengen ze naar een privédokter of een ziekenhuis. Als daarna blijkt dat een operatie nodig is, regelt André dat dit goed gebeurt. En vaak blijkt dat de hulpbehoevende gezinnen ook een voedseltekort hebben. In dat geval regelt Pediastric Care Africa dat er voor hen voedselpakketten komen.


De organisatie van Joyce en André werkt ook buiten Zuid-Afrika en komt met name in actie na (natuur)rampen of conflicten. Zoals in 2019 na de tropische cycloon Idai in Mozambique. De gevolgen waren verschrikkelijk, met honderden doden en één miljoen mensen die in een noodsituatie terechtkwamen of gewond raakten. André Hattingh bedacht zich geen moment en ging de mensen in het zwaar getroffen buurland helpen. Hij verrichtte tientallen operaties en was betrokken bij het uitdelen van voedsel, schoon drinkwater en medicijnen tegen onder andere tuberculose.


Motortocht

Tot nog toe kan Pediatric Care Africa zijn werkzaamheden financieren met giften van vrienden en relaties. Omdat de organisatie groeit en er steeds meer kinderen geholpen moeten worden, is er echter ook meer geld nodig. Zo heeft Pediatric Care speciale projecten zoals ‘1000 operaties voor 1000 kinderen', het ‘Babycarpach-project', het ‘Babypakket' en de campagne ‘Help een kind naar de dokter'. Van februari tot begin maart van dit jaar werd een grote motortocht georganiseerd genaamd ‘Ride for a Child 2021’ om geld in te zamelen voor de organisatie. De motorrijders waren 21 dagen onderweg, bezochten tijdens hun tocht zeven steden en reden 6867 kilometer. Om steun vanuit Nederland gemakkelijker te maken, heeft Joyce, samen met haar vader, oud-rechter Leo Crompvoets uit Maashees, een ondersteuningsstichting opgericht: www.stichtingsupportpediatriccareafrica. Lezers kunnen het project steunen door geld over te maken op bankrekening NL04RABO0364950455 t.n.v. Stichting Support Pediatric Care Africas.