Fotograaf of ordinaire koperdief?

DEN BOSCH/VENRAY | De 41-jarige Dorien S. uit Kelpen-Oler ontkent fel dat ze in de zomer van 2019 koper stal van het Sint- Annaterrein in Venray. “Ik ben een urban explorer”, vertelde de vrouw woensdagmiddag tegen het gerechtshof in Den Bosch. “Ik was daar om foto’s te maken, niet om te stelen.


Door Geert van der Star


Een hardloper zag de vrouw op 13 juli 2019 lopen met een ‘rol kabels’ in haar armen, op het terrein nabij de verlaten psychiatrische inrichting. Nadat ze hem zag kijken, liet ze deze vallen. De getuige ging zijn telefoon halen. Toen hij terugkeerde zag hij de vrouw de kabel in haar rode auto leggen, waarna ze wegreed. S. vertelde woensdagmiddag dat de getuige het verkeerd had gezien. “Ik ga altijd op pad met een zaklamp, een stuk touw en een deurklink. Die heb je nodig als je vast komt te zitten.” De man had volgens haar een rolletje touw verward met een kabel. Een politierechter in Roermond legde S. voor de koperdiefstal, een inbraak op 28 juni 2019 en het bezit van 2,2 gram amfetamine eerder een taakstraf van 120 uur, naast een celstraf van 2 dagen op.

Een raadsheer vroeg de vrouw naar de foto’s van haar expeditie in Venray. “Ik ben mijn toestel helaas verloren”, vertelde S. “Dat is wel jammer”, reageerde de raadsheer. De vrouw had haar strafblad niet mee. S. was al eerder veroordeeld voor koperdiefstal. “Dat was bij een oud klooster in Baexem: ook een urbex-locatie. Daar heb ik een gordijn van de grond geraapt, waar een koperen stang inzat.”

Uitspraak in deze zaak is over veertien dagen.