CDA’ers weer in opspraak

MAASTRICHT/OIRLO | Weer is een bestuurder afkomstig uit de top van de Limburgse CDA-afdeling in opspraak geraakt. Dit keer legde NRC de handel en wandel bloot van oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen uit Echt-Susteren. Vrehen zou al vele jaren vele tonnen aan subsidiegelden hebben doorgesluisd naar eigen bv's.


De top van het CDA in Limburg zou hem daarbij ter wille zijn geweest. Ook oud-CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck speelt een rol in het schandaal, dat door NRC-journalist Joep Dohmen boven water is gehaald. De Oirlonaar en huidig dijkgraaf van Waterschap Limburg gunde in januari 2014 (in die tijd was Van der Broeck gedeputeerde, red.) een opdracht voor het onderhoud van 250 hectare bos aan BosWerkt BV. Dat bleek niet alleen bijzonder, het was een unicum. Niet eerder kreeg een niet-bestaand bedrijf een opdracht van een gedeputeerde. Want pas anderhalve maand na de opdrachtverstrekking zat Vrehen bij de notaris om BosWerkt BV op te richten. Ook huidig CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus (hij was ooit assistent van gedeputeerde Vrehen, red.) maakten het Vrehen mogelijk om scheppen gemeenschapsgeld naar eigen bankrekeningen door te kunnen zetten. Vrehen zette een netwerk van stichtingen en bedrijven op voor groen- en bosonderhoud, zo meldt NRC. Dat gebeurde in de periode na 2009, het jaar dat Vrehen vertrok als GS-lid. Met dat bedrijvennetwerk voerde hij vooral 'groenopdrachten' uit voor provincie en gemeenten. Vrehen zette hiervoor statushouders en mensen met een arbeidshandicap in. Een deel van de subsidiestromen die hierbij vrijkwamen, waren voor Vrehen, die ook enkele familieleden binnen zijn bv's aan werk hielp.

Van der Broeck kwam begin dit jaar al in opspraak in verband met de gronddeals van huidig CDA-wethouder Jan Loonen in Venray. Van der Broeck tekende in 2020 als dijkgraaf de leveringsakten van 37 hectare aan gronden bij de Loobeek in Merselo. Loonen kocht die gronden als particulier, samen met familie. Er loopt een onderzoek naar die transacties. Limburgs gouverneur Theo Bovens (CDA) laat de integriteit onderzoeken van Koopmans, Mackus en Van der Broeck.