Afbeelding
Foto: Jolijn van Goch

Restauratie kerk bijna afgerond

Venray | Het project Rondje Kerk, de restauratie van Sint-Petrus’ Bandenkerk Venray, is zo goed als afgerond. Het kerkbestuur en Stichting Carillon danken iedereen die heeft bijgedragen aan het behoud en het volgens de Arbowet beveiligen van het gebouw. Het is echter nog steeds mogelijk een traptrede te adopteren, zodat de Grote Kerk ook in de toekomst als cultureel erfgoed behouden wordt. Als het weer mogelijk is, wordt het restauratieproject feestelijk afgerond.


Door Pim van Goch


De restauratie van Sint-Petrus’ Bandenkerk Venray is gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen het kerkbestuur en Stichting Carillon Venray. Het licht schijnt door de vernieuwde glas-in-loodramen en ook op grote hoogte is er hard gewerkt. De toren is dankzij de nieuwe trappen tot aan de trans (omgang) te beklimmen en het uurwerk is door de nieuw ledverlichting van veraf te zien. De beiaardcabine is uitgebreid, waardoor het bespelen van het carillon straks van dichtbij te bewonderen is.


Onderhoud

Het restaureren van monumentale gebouwen vergt veel voorbereiding en een grote mate van deskundigheid. Daarom zijn het kerkbestuur en Stichting Carillon nu al bezig met de voorbereidingen voor toekomstige onderhoudswerkzaamheden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit is echter een lang proces. Aanvragen voor subsidies lopen en er worden prioriteiten gesteld. Ook in de nabije toekomst is conservering van het kerkgebouw en het interieur noodzakelijk.


Adopteren

Met het oog op dit toekomstige onderhoud is het nog steeds mogelijk een oude of nieuwe traptrede te adopteren. Op het moment is de beschikbaarheid als volgt: 23 treden van 50 euro en 43 treden van 20 euro. Met het adopteren van een traptrede draagt de adoptant bij aan het behoud van Venrays cultuurhistorisch erfgoed. Bovendien wordt iedere adoptant als erfgoedhoeder vastgelegd in een register dat ter inzage in de toren wordt gelegd.


Dankwoord

Het kerkbestuur en Stichting Carillon danken alle sponsoren voor hun bijdragen en betrokkenheid. Zonder hen is het niet mogelijk dit unieke Venrayse erfgoed te restaureren en te behouden. Wanneer het weer mogelijk is, is iedereen van harte welkom in het gerestaureerde kerkgebouw en de vernieuwde toren. Graag organiseren het kerkbestuur en Stichting Carillon een feestelijke opening. Zij hopen dat dit gezien de omstandigheden over een tijdje weer mogelijk is.


Foto: Jolijn van Goch.