CDA wil dat dit jaar al vso-leerlingen in Venray beginnen

VENRAY | CDA Venray wil dat Venrayse kinderen tussen 12 en 18 jaar in het nieuwe schooljaar 2021-2022 kunnen starten met speciaal voortgezet onderwijs (vso) in een schoolpand in de gemeente Venray. Op dit moment krijgen ze via De Wijnberg in Venlo onderwijs aangeboden. Pogingen die kinderen al eerder naar Venray te halen, strandden door meningsverschillen tussen De Wijnberg-directie en B en W van Venray. Het college zegt niet aan de wens van het CDA te kunnen voldoen.


Door Henk Baltussen


Oud-wethouder Martiin van der Putten en zijn opvolger huidig wethouder Jan Jenneskens zeiden al eerder geen bezwaren te hebben tegen een nevenvestiging van de vso-school in Venray. Maar voorwaarde hiervoor is wel dat Wijnberg-directeur Guido Nijboer nog enkele vragen moet beantwoorden die binnen het college leven, zei Jenneskens onlangs nog.

Van der Putten zei dat vorig jaar ook al. "We willen vooral weten hoe het vervolgtraject voor de kinderen eruit gaat zien na hun middelbare schooltijd bij De Wijnberg", aldus wethouder Jan Jenneskens. "Het zijn dezelfde vragen als die we vorig jaar hadden.”

Een tweede vraag die er al lange tijd ligt, is hoe De Wijnberg de behandeltrajecten voor leerlingen kan verkorten, zodat kinderen sneller uitstromen. Nijboer gaf eerder al aan die vragen niet te kunnen beantwoorden. "Ik kan toch niet praten voor andere instanties die over indicaties en vormen van zorgverlening gaan? Wij gaan over onderwijs." Nijboer lijkt dan ook niet van plan het college ter wille te zijn. Het college laat het CDA weten dat vanwege de wettelijke termijnen voor aanvraag en recht op bekostiging niet in schooljaar 2021/2022 kan worden gestart. Voor 1 februari had de gemeente Venray een aanvraag bij het ministerie moeten indienen voor de vestiging van een vso-school. In dat geval had de minister voor 1 april hiervoor goedkeuring kunnen geven. Zodat vanaf 1 augustus dit jaar de vso-school had kunnen starten. 'Dat betekent overigens niet dat De Wijnberg voor een besluit van de gemeente een jaar hoeft te wachten', stelt het college. 'Zodra onze vragen zijn beantwoord, zijn wij bereid om dit in het college te bespreken en vervolgens voor te leggen aan de gemeenteraad'. Het college zegt Nijboer te hebben uitgenodigd voor verder overleg hierover en laat tevens weten dat die uitnodiging nog steeds geldt.

Inmiddels is De Wijnberg in Venlo bezig met de bouw van een nieuwe vestiging die volgend jaar zomer klaar moet zijn. Die ruimte is groot genoeg voor de Venlose leerlingen, voor de 25 kinderen uit Venray is geen plaats ingeruimd in de plannen. Nijboer zegt in gesprek te zijn met bestuurders van andere onderwijs- en zorginstellingen in Venray om te kijken of die iets kunnen betekenen. Voor augustus hoopt hij hierover duidelijkheid te hebben.