Bezwaren tegen bouw bedrijvenpand bij Sparrendreef

OOSTRUM | In de oksel van de Sparrendreef en Witte Vennenweg, vlak bij de rotonde op de Wanssumseweg in Oostrum, worden voorbereidingen getroffen voor de bouw van een zogeheten bedrijfsverzamelgebouw. Maessen Bedrijven is volgens dorpsraadvoorzitter Jan-Willem Bruijsten de initiatiefnemer van de plannen. Volgens Bruijsten is de bouw in strijd met het bestemmingsplan. "Er zou een kantoorgebouw komen." Volgens de gemeente Venray klopt het wel, zo leert navraag. Maessen heeft nooit met de dorpsraad gesproken over de plannen.


Door Henk Baltussen


Toehoorders van de dorpsraadvergadering van vorige week keuren de bouw af. Zoals Bert Linskens, die aangeeft dat Oostrum aan alle kanten wordt dichtgebouwd met foeilelijke gebouwen. "De dorpsraad moet daar positie in gaan nemen. Oostrum moet zoveel mogelijk groen blijven. Ook de vrachtwagens bij DSV (een logistiek bedrijf, een eindje verderop langs de Witte Vennenweg) zorgen voor toenemende overlast." Bruijsten beloofde dat over het plan met de gemeente contact wordt opgenomen.

Terug naar het bedrijfsverzamelgebouw, waarover een bewoner van de Sparrendreef bij de dorpsraad aan de bel trok. Dat deed hij omdat blijkt dat de ontsluiting van het bedrijvenpand op de Sparrendreef staat gepland. Volgens hem was beloofd dat de ontsluiting op de Witte Vennenweg zou zijn, vanwege alle recreanten en (jonge) sporters die over de Sparrendreef lopen en fietsen. Bovendien komt er een bedrijfsverzamelgebouw met acht units van acht meter hoog, terwijl het oorspronkelijke plan een kantoorgebouw is, constateerden belanghebbenden, zoals de dorpsraad.

"Het heeft onze voorkeur om géén aansluitingen van een kavel te hebben op een gebiedsontsluitingsweg, zoals de Witte Vennenweg is", antwoordt een woordvoerder van de gemeente Venray op vragen van Peel en Maas. "Dat ze er toch zijn respecteren we, maar we kijken altijd of we ze kunnen verminderen. Het creëren van nieuwe inritten is niet acceptabel. Zodoende is ervoor gekozen om het pand niet te ontsluiten aan de Witte Vennenweg, maar op de Sparrendreef. Dat is een rustige erftoegangsweg waar de snelheid maximaal zestig kilometer per uur bedraagt. Deze weg ligt buiten de bebouwde kom en fungeert tevens als toegangsweg richting de sportvelden voor fietsers en het vakantiepark de Witte Vennen. De kavel ligt op de hoek van de Sparrendreef en Witte Vennenweg. De inrit komt op 75 meter afstand van de kruising met de Witte Vennenweg. Het verkeer van en naar het bedrijvenpand op de Sparrendreef heeft zodoende nog een lage rijsnelheid. Vanaf het perceel is vrij zicht en zijn alle weggebruikers goed zichtbaar. Daarbij gaat het hier om een aanvraag voor een nieuw bedrijfsverzamelgebouw met een beperkte verkeersaantrekkende werking. Verkeersbewegingen zijn er voornamelijk overdag, buiten de tijden dat er sprake is van recreanten of jonge sporters."

'Aan alle kanten dichtgebouwd met lelijke gebouwen'

De gemeente ontkent dat er ooit is gesproken met de betreffende bewoner van de Sparrendreef over een andere ontsluiting. "Er zijn nooit toezeggingen gedaan."

Dat er een switch zou zijn gemaakt van een kantoorfunctie naar een bedrijvenpand, ontkent de gemeente Venray eveneens. "Op grond van het bestemmingsplan zijn meerdere functies toegestaan, waaronder het bedrijfsverzamelgebouw waarvoor nu een omgevingsvergunning is aangevraagd. Van een switch is dan ook geen sprake." Pas na publicatie van de bouwplannen kan er bezwaar worden aangetekend. Bruijsten geeft aan dat namens de dorpsraad te gaan doen. "En ook raad ik Sportvereniging Oostrum en recreatiepark De Witte Vennen aan dat te doen."