Herenboeren in voormalig Oostrumse kloostercomplex

OOSTRUM | Zoals het er nu uitziet wordt het voormalige klooster Paschalis bestemd voor een vorm van Herenboeren. Volgens Jan-Willem Bruijsten, voorzitter van Dorpsraad Oostrum, verandert het pand aan de Wanssumseweg in een woongemeenschap waar starters, ouderen en gezinnen samen leven, werken en tuinieren.


"Eerst zou Paschalis een hotel worden, daarna zouden er arbeidsmigranten in komen, toen weer een hotel en nu dus een wooncomplex", zei Bruijsten tijdens de dorpsraadvergadering van vorig week. "Maar dit keer lijkt het serieus. De initiatiefnemers zijn al in gesprek met dorpsbewoners over hun plannen. Het wordt ook een kleinschalige boerderij, maar zonder dieren zoals het er nu uitziet. Voor de zomer worden de plannen bij de gemeente Venray ingediend." Herenboeren is een groeiende burgerbeweging die op minder intensieve wijze het dagelijkse voedsel wil produceren. Ze gaan voor beter en duurzamer. Het Paschalis-gebouw is eigendom van European Management Hotel Group BV, onderdeel van Teleport Hotels. Naar verluidt komen in Paschalis in totaal vijftig appartementen voor starters, ouderen en gezinnen, die samen een woongemeenschap vormen.

Bruijsten is blij met de plannen. "En het is goed dat nu al de inwoners van Oostrum erbij worden betrokken. Ze praten al met verenigingen en het is natuurlijk goed voor de woningmarkt."

Dorpsplein

Wanneer wordt begonnen met de nieuwe inrichting is nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat de klinkers die nu het dorpsplein vormen worden vervangen door gras en grastegels. Aan de randen komen cortenstalen bakken met hout voor planten. Ter hoogte van dorpshuis D'n Oesterham, de achterkant ervan komt uit op het dorpsplein, wordt wellicht de mogelijkheid geschapen voor een terras. "De steenplaat die het plein nu is, wordt groener", zegt dorpsraadvoorzitter Jan-Willem Bruijsten. "Wel moet de mogelijk blijven bestaan voor de plaatsing van kermisattracties. Met grastegels en gras kan dat."


De dorpsraad heeft 20.000 euro opzijgelegd voor de opknapbeurt. De bedoeling is dat de renovatie wordt opgepakt, zodra in de buurt wordt gestart met de vervanging van de riolering. Omdat dat de start daarvan te veel onzekerheid met zich meebrengt, drongen toehoorders erop aan beide projecten van elkaar los te koppelen. Bruijsten overlegt hierover met de gemeente Venray.

Zwerffietsen

De dorpsraad van Oostrum is akkoord met de herinrichtingsplannen van het stationsplein. Een aandachtspunt is wel de fietsenstalling die verder weg van de stationsingang en perrons komt te staan. De kans op zwerffietsen (fietsen die lukraak buiten de stalling worden geparkeerd, red.) is reëel, viel tijdens de dorpsraadvergadering van vorige week te beluisteren. En ook dat daar strak op wordt gehandhaafd. Het definitieve ontwerp van de nieuwe inrichting van het plein is nog niet openbaar. Er is sprake van dat de spoorwegovergang bij het station enkele meterswordt verplaatst, zei Bruijsten. "Dat zou nodig zijn in verband met de elektrificatie van de spoorlijn. Maar het fijne ervan weten we nog niet."

Windpark

De inwoners van Oostrum zijn met de eventuele komst van een windpark niet zo bezig als andere dorpen. Dat is de conclusie van Bruijsten na bekendmaking van de enquête, waarin Werkgroep Windpark Venray op zoek is naar draagvlak voor het project tussen Geijsteren en Oostrum.

"Uit andere dorpen komen sterke tegenreacties", zei de dorpsraadvoorzitter. Toehoorder Math Laurensse maakt zich wel zorgen over de molens 'die drie keer hoger zijn dan de Grote Kerk'. "Kijk naar andere vormen van windmolens, zoals de Vortexturbines. Die zijn kleiner." Dat bleek al te zijn gebeurd, liet Esther de Jong van de Oostrumse dorpsraad weten. "Die zijn niet rendabel."


Bruijsten gaf ook een waarschuwing af: "Nu is er de vraag of er draagvlak is voor een windcoöperatie in Venray. Zo niet, dan is er een kans dat een commerciële club dit gaat oppakken en kunnen ze er toch komen. In dat geval hebben burgers nauwelijks of geen inspraak meer. Daar moeten we echt bij stilstaan. Want we horen nu massaal tegenstemmen. Maar als dorpsraad nemen we hierover op dit moment geen standpunt in."

Polikliniekpand

En toen stond daar ineens bij de achteringang van recreatiepark De Witte Vennen aan de Vennenweg een stapelunit. Zal wel voor arbeidsmigranten zijn, waren de geruchten in Oostrum. Dorpsraadvoorzitter Jan-Willem Bruijsten kon dat vorig week ontzenuwen. "Het is een voormalige polikliniek van een ziekenhuis uit Eindhoven dat daar tijdelijk staat. Het is de bedoeling dat het een plek krijgt op het recreatiepark, hoorde ik van de parkeigenaar. Dat het daar zo is neergezet, is een vorm van opslaan. Het afbreken en dan weer opbouwen was geen optie, omdat het dan te veel beschadigd zou worden."

Bruijsten heeft inmiddels ook begrepen dat de eigenaar de tijdelijke bouw niet heeft gemeld bij de gemeente, waardoor handhaving op bezoek is geweest. "Het werk was nog niet helemaal klaar, maar de bouw is wel stilgelegd", weet Bruijsten, die aangeeft dat de eigenaar in april een gesprek met de gemeente Venray heeft. "Hij heeft enkele ideeën met het gebouw op het park. Maar daar kan nu nog niets over worden gezegd. Ik zie het positief in."

Oostverbinding

Wat Dorpsraad Oostrum betreft, kan met de aanleg van de zogeheten Oostverbinding (de nieuwe weg tussen de Henri Dunantstraat en Stationsweg die en pal en evenwijdig aan de A73 komt te liggen) worden begonnen.

"Het is hard nodig om sluipverkeer in Oostrum te vermijden", aldus dorpsraadvoorzitter Jan-Willem Bruijsten. Waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar, of anders begin volgend jaar, gaat volgens Bruijsten de schop de grond in. "In september van dit jaar neemt de gemeenteraad er een besluit over. Eerst wordt de weg met de twee rotondes aangelegd. Daarna wordt de Stationsweg verkeersveiliger gemaakt met onder meer een voetpad.