Infoavond over vergroting mestinstallatie

Toehoorders bij plan Houbensteyn op verkeerde been

YSSELSTEYN | Tijdens de digitale infoavond van vorige week dinsdag over de plannen van varkensbedrijf Houbensteyn Groep zijn de toehoorders door directeur Martin Houben op het verkeerde been gezet. "Zeker niet bewust", zegt Houben.


Door Henk Baltussen


De avond was vooral bedoeld om college, commissie- en raadsleden van de gemeente Venray bij te praten. Houben wil het kantoor en de mengvoederfabriek van de Ysselsteynseweg 69 in Ysselsteyn verplaatsen naar nummer 25 in Heide. Op dat adres wil hij tevens de capaciteit van de bestaande mestverwerkingsinstallatie verhogen van jaarlijks 35.040 ton naar 99.748 ton. De biogasinstallatie wordt daartoe uitgebreid met twee nieuwe vergisters.

Op een gegeven moment kwam het tv-programma De Vuilnisman ter sprake, dat zondag 14 maart op NPO2 werd uitgezonden. Dat programma ging deels over de intensieve veehouderij in Venray en schetste een negatief beeld over biovergisting. Lizzy Bruno (ProVenray) vroeg Houben of hij dat programma had gezien en wat hij daarvan vond. Houben vertelde het programma gezien te hebben, dat zijn bedrijfsgebouwen in beeld waren geweest, maar dat hij niet persoonlijk was benaderd voor het programma.


Navraag bij programmamaker Joost van Zoest leert dat Houben wel is benaderd om zijn mening te geven. "Ook is gevraagd of we op zijn bedrijf mochten filmen. Maar we waren niet welkom."
Van Zoest en Houben spraken elkaar op 6 juli vorig jaar. Een notitie ervan is in bezit van Peel en Maas. "Het was verder een prima gesprek", vult Van Zoest aan. "Houben zei ook altijd terughoudend te zijn richting de media omdat die de agrarische sector in een kwaad daglicht zet." Houben zegt zich het gesprek niet meer te kunnen herinneren. "Normaliter sta ik open voor info. Blijkbaar heb ik gezegd om geen opnames te maken. Is overigens wel gebeurd. Weliswaar vanaf de openbare weg, maar wel met bedrijfsnaam en een medewerker duidelijk in beeld. Dat past niet omdat wij niet betrokken zijn bij de overtredingen. Verder heb ik aangegeven dat ze wel vragen mochten stellen. Hebben ze niet meer gedaan."

'Tv-opnames passen niet omdat wij niet zijn betrokken bij overtredingen'

Cees de Vocht, die namens Venray Lokaal lid is van de raadscommissie Wonen, vindt het een onverkwikkelijke situatie.


"Ik vind dit wel heel vervelend. Omdat Martin Houben dinsdagavond zei dat hij niet benaderd was voor het programma, heb ik niet doorgevraagd over de problemen die de mestvergister met zich meebrengt, volgens dit programma. Dat had ik heel graag willen doen. Ik ben dus op het verkeerde been gezet omdat Martin Houben het zich blijkbaar niet meer kon herinneren. Iedereen die dinsdag meeluisterde is daardoor verkeerd geïnformeerd. Het tv-programma liet ook zien dat er al geen transparantie was vanuit varkenshouders over vergisting. Welke waarde moeten we dan nog hechten aan de overige informatie die Houben ons heeft verstrekt? Is de info over die mestverwerkingsfabriek nog wel te vertrouwen?"