Katty Cathalina straalt tijdens een workout hoelahoep.
Katty Cathalina straalt tijdens een workout hoelahoep. Foto: Henk Lammen

Katty: 'Fitter met hoelahoepen'

Venray | Katty Cathalina (45) uit Venray moest een drempel overwinnen om de eerste video van Hulalegria op een eigen YouTube-kanaal te plaatsen. Nu laat ze iedereen kennis maken met hoelahoepen, een sport- en spel dat eind jaren 50 werd gelanceerd en uitgroeide tot een ware rage.


Vorig jaar zat Katty in een mindere fase in haar leven. Ze belandde zelfs in het ziekenhuis, voordat ze besefte dat het roer drastisch om moest. "Het ging even niet lekker. Dat ging zo door, totdat ik zelf dacht: Nu is het klaar. Ik wist dat ik iets van binnenuit moest zoeken, het zelf moest doen om sterker te worden." Op een braderie in Horst kreeg ze bij toeval de oplossing in haar schoot geworpen. "Ik zag een vrouw een demonstratie hoelahoepen geven. Ik was meteen verkocht."

Voor de oudere generatie is hoelahoepen bekend. Een grote hoepel omhoog tillen ter hoogte van de gordel en vervolgens een zwaai geven om hem in beweging te krijgen. De kunst is om de hoepel om het middel te laten draaien door bewegingen te maken met de buikgordel in cirkelvorm. Oefening baart kunst, zo ervoer ook Katty. "In het begin had ik ook weleens pijn, blauwe plekken vooral", lacht ze. "Het is een kwestie van doorzetten, opbouwen. Als je de smaak te pakken krijgt, levert het zoveel plezier op. Het verbetert ook je kracht, flexibiliteit en houding en dat kan weer helpen bij je balans en coördinatie. Je verkleint bovendien de kans op valpartijen."


Work-out

Voor de opnamen van haar work-outs reist ze heel Nederland door. Zo komt ze onder meer in Valkenburg, Rotterdam, Kinderdijk en Marken. "Nederland is zo prachtig", straalt de in de Dominicaanse Republiek geboren Venrayse. "Samen met mijn man Geert, die de opnamen maakt, geniet ik dan met volle teugen in de mooie natuur die ons land rijk is. Alegria betekent vrolijkheid, dat brengt hoelahoepen me. Ik sta iedere morgen met een grote glimlach op om bij het opkomen van de zon vervolgens mijn work-out te doen. Ik vind het echt heerlijk om zo bezig te zijn."


Katty vervolgt: "Een gezondere leefstijl is niet alleen gezonde voeding, maar vooral bewegen. En ik hoef het huis er niet voor uit. Hoelahoepen kun je in principe overal. Het is ook een oplossing voor mensen die geen budget hebben om een sportschool te bezoeken, of zich daar niet prettig voelen om te sporten. Tijdens het trainen kun je zelfs tv kijken, een boek lezen of naar muziek luisteren. Het is heerlijk ontspannend en geeft mij enorm veel energie. Ik wil mensen inspireren om hun lichaam in beweging te krijgen. Het deed wonderen voor mij en ik hoop dat het dezelfde positieve effecten zal hebben voor anderen. Zeker in deze tijden, met een coronapandemie, waarin het belangrijk is om je immuunsysteem te versterken. Kom in beweging, blijft niet voor de tv zitten."

'In het begin had ik ook weleens pijn en blauwe plekken'

Dat haar video's niet door miljoenen mensen bekeken gaan worden, beseft ze maar al te goed. "Weet je, al kan ik maar een iemand in beweging krijgen, dan ben ik al gelukkig. De hoelahoep is mijn beste gymvriend. Die passie wil ik met iedereen delen."


De video's van Hulalegria zijn te zien op het YouTube-kanaal via https://youtu.be/3Dppw9v9jyM.

Afbeelding