Lokaal talent wordt uitgedaagd om te schitteren in rockopera EVE.
Lokaal talent wordt uitgedaagd om te schitteren in rockopera EVE. Foto: Johan Horst

Schitteren in rockmusical

Venray | De première van rockopera EVE, Storm is coming vindt op vrijdag 8 oktober plaats in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Twee dagen later wordt de tweede voorstelling van deze productie opgevoerd in Schouwburg Venray.


Deze voorstelling is een geheel Limburgse productie. De zoektocht naar Limburgs talent om de rollen te vertolken én het orkest te vormen is inmiddels gestart. Professioneel én amateurtalent komt samen op het grootste podium dat de culturele instelling Schunck uit Heerlen biedt. "We hopen dat ook enthousiaste mensen uit Venray zich aanmelden om op een eigen podium te schitteren", aldus musicus en producent Ralf Jacobs (54).

Het verhaal is geschreven door muzikant en componist Hans Lenssen uit Horst. Lenssen componeerde ook alle muziekstukken voor de rockopera. EVE, Storm is coming, is een rockopera over de eindeloze menselijke drang naar welvaart en de gevolgen voor de aarde. Het is een verhaal over liefde en verlies. Een waarschuwing voor huidige en toekomstige generaties. Het verhaal wordt verteld aan de hand van nieuwe composities met stevige rockinvloeden geïnspireerd door zowel de jaren 70 als hedendaagse rock, zoals nummers van David Bowie, Pink Floyd en Muse. Muziek, dans en productie smelten samen. Talenten, jong en oud, bundelen hun krachten. Muzikanten, dansers en acteurs, zowel amateur als (semi) professioneel. Ook de bijzondere musicalsterren met een beperking van Musical Unlimited krijgen een rol in de rockopera.

Muziekvriend Egbert Derix uit Horst, voorheen ook docent bij Schunck, tipte Jacobs over de compositie van plaatsgenoot Hans Lenssen. "Hans had net zijn compositie klaar en zocht nog naar manieren die uit te voeren. Al snel zijn we in 2020 bij elkaar gekomen en de juiste energie was gevonden. Het buitengewoon sterke verhaal, helemaal van deze tijd, met veel onderliggende lagen als de muziek spraken mij erg aan."

Schunck heeft talentontwikkeling hoog op de agenda staan en biedt daarom iedereen de kans om een rol te kunnen spelen in de Limburgse rockopera. Een droom die voor menig (beginnend) muzikant of acteur/actrice hiermee kan uitkomen. Iedere voorstelling kent dan ook een lokaal karakter. Venraynaren worden uitgenodigd om mee te werken aan de voorstelling in de eigen schouwburg.

Jacobs: "Middels inschrijving kunnen lokale acteurs en figuranten zich opgeven voor enkele delen van de rockopera. De dag van uitvoering gaat deze groep dan met de regisseur aan de slag en speelt in de avond mee met de uitvoering. Bij elke uitvoering zijn er dus 30 tot 50 lokale talenten die mee mogen doen."

'Een productie waar heel Limburg trots op mag zijn'

De audities voor EVE zijn nog in volle gang. Meer informatie is te vinden op de website www.schunck.nl/rockopera-eve-storm-is-coming/. Er zijn nog altijd plaatsen vrij voor de hoofdrollen, maar ook voor dansers, blazers en strijkers. "De hoofdrollen zijn expliciet omschreven. Daarnaast kunnen lokale mensen een bijdrage leveren als figurant. Tot in september kunnen mensen zich opgeven, maximaal 50. Ervaring is niet nodig. Enkele stukken in de opera vereisen veel mensen op het podium die een scène extra uitbeelden", zegt de producent.

Hij hoopt dat de lokale bijdrage een extra dimensie geeft aan het resultaat. "Het zou erg mooi zijn als we een connectie kunnen maken met mensen uit Noord-Limburg voor de voorstelling in Venray. Het belooft een productie te worden waar heel Limburg ontzettend trots op mag zijn."

Afbeelding