Tonnie Ebben bij het vier meter hoge beeld van Wilhelmina.
Tonnie Ebben bij het vier meter hoge beeld van Wilhelmina. Foto: Eigen foto

Beeld Wilhelmina naar ander museum

Groeningen/Overloon | Wie vele jaren terug een regelmatig bezoeker was van het Overloonse oorlogsmuseum, zal het betonnen beeld van wijlen koningin Wilhelmina herkennen. Het stond in de buurt van de entree. Sinds kort staat het te pronken bij het museum Van Postzegel tot Tank van Tonnie Ebben in Groeningen.


Door Henk Baltussen


"Het beeld was al langer niet meer te zien in het oorlogsmuseum", zegt Ebben, die vaak contact heeft met Erik van den Dungen, directeur van het Overloonse museum. "Het was verplaatst naar het depot, voor niemand meer zichtbaar. Toen Van den Dungen vroeg of ik het wilde hebben, heb ik direct ja gezegd."

Ebben houdt er in midden in Groeningen, pal aan de doorgaande weg naar Vierlingsbeek, een bijzonder museum op na, gebaseerd op de Tweede Wereldoorlog. Als aardappelhandelaar haalt hij veel oorlogsmateriaal eigenhandig uit akkers naar boven. De laatste jaren krijgt hij de museumstukken uit alle windstreken aangeboden. In een grote kelder beheert hij zijn museum, op afspraak verzorgt Ebben rondleidingen. "Als ik wat speciaals heb bel ik Erik van den Dungen of hij interesse heeft. Of ik ga naar hem toen. Zo houden we elkaar op de hoogte. Museums moeten elkaar wat gunnen, vind ik. Het is leven en laten leven. Het oorlogsmuseum heeft nu een mooi bronzen beeld van Wilhelmina. Want zij mag daar natuurlijk niet ontbreken."

Het bijna vier meter hoge betonnen beeld sluit goed aan bij de Wilhelmina-collectie die Ebben al in huis heeft. "Het zijn veel persoonlijke spullen van haar die ik in een grote houten kist kreeg aangeboden. Dat is een van de pronkstukken van mijn museum." Het Groeningse museum bevat tevens een unieke collectie van duizenden boeken over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.


Dat er groot materieel aan te pas kwam om het 3600 kilo zware beeld naar Groeningen te transporteren, zal niemand verbazen. De Amsterdamse kunstenaar Nico Onkenhout maakte het beeld, op de sokkel zette hij de jaartallen 1880-1962, het geboorte- en sterfjaar van Wilhelmina. In 1968 werd het beeld van natuursteen onthuld op het Wilhelminaplein in Amsterdam. Voor Overloon werd er destijds een afgietsel van beton van gemaakt.