De leerlingen van het Raayland College brengen de gevaarlijke plekken in Landweert in kaart.
De leerlingen van het Raayland College brengen de gevaarlijke plekken in Landweert in kaart. Foto: Antoon Jeuken

Video: Scholieren met hart voor de wijk

Venray | Onder de paraplu van het project Prettig ouder worden in Landweert brengen negen leerlingen van het Raayland College in de periode na 23 maart onveilige situaties in de wijk met 6500 inwoners in beeld. Ze doen dat in het kader van hun maatschappelijke schoolstage. De wijkbewoners Lon Berden en Daniëlle van Bommel zijn de kartrekkers van het project.


Het duo wordt bijgestaan Raayland-leerlingen Anne Koenen, Lydeke Lucassen, Meike van Oijen, Sanne van Beek, Jeroen Plass, Robin van den Munckhof, Can Cicek, Ruben Albers en Tijn Kerstjens.

Laatstgenoemde zet zich graag in voor oudere in de Venrayse wijk. "Het is belangrijk dat ouderen goed over straat kunnen en nergens vast komen te staan", vertelt Tijn over het project. "Ik zie soms wel dat ouderen in een rolstoel bijvoorbeeld moeite hebben met een stoeprandje of een boom die op het trottoir staat. Ik wil graag helpen om deze situaties voor de oudere doelgroep te verbeteren."

Tijn kwam met het project in aanraking vanwege zijn maatschappelijke stage. "Het trok mij erg aan. Als ouderen niet meer naar buiten kunnen en dus binnen blijven, dan vereenzamen ze en dat is niet de bedoeling."

De leerlingen, van wie enkelen in Landweert wonen, gaan in groepjes van twee op pad en krijgen daarbij begeleiding van onder andere Berden en Van Bommel, een ambtenaar van de gemeente Venray en een medewerker van welzijnsorganisatie Synthese. Ze maken foto's van onveilige situaties, die vervolgens allemaal worden verzameld, inclusief opmerkingen. Lon Berden: "Er wordt een rapport van gemaakt dat we samen met de leerlingen aan de wethouder in het gemeentehuis gaan aanbieden. Zo kunnen ze zien dat er daadwerkelijk wat met hun opmerkingen wordt gedaan. We dringen er bij de wethouder op aan dat we verwachten dat er iets aan de obstakels en knelpunten wordt gedaan. Er zullen ook best dingen zijn die we zelf kunnen oplossen. Dat kunnen we allemaal bespreken."

Berden hoopte op één of twee leerlingen, maar het enthousiasme was veel groter. "We waren blij verrast."

Leerlingen werken aan rapport voor veiliger Landweert
Afbeelding