Samenwerking Venray en Horst in kannen en kruiken

VENRAY | De gemeenten Horst aan de Maas en Venray gaan intensiever samenwerken op de gebieden van informatievoorziening, financiën, personeelszaken en burgerzaken. De Venrayse gemeenteraad was in eerste instantie kritisch op de samenwerking, maar geeft nu het groene licht. Het college nam vorige week een positief besluit over enkele aanpassingen in de samenwerkingsovereenkomst met Horst.


Die aanvullingen zorgen ervoor dat voor Horst en Venray geldt dat het over en weer inzetten van mensen, systemen en data voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Tevens zijn er duidelijkere afspraken gemaakt bij een eventuele beëindiging van de samenwerking. De gemeenteraad van Venray wilde over dat laatste punt meer helderheid om eventuele schadeposten in de toekomst te voorkomen.


Verbetering van kwaliteit

De samenwerking op vier fronten moet bij Horst en Venray zorgen voor minder kwetsbaarheid, behoud en verbetering van kwaliteit en kostenbeheersing. Wethouder Jan Jenneskens zei onlangs het onvermijdelijk te vinden dat de kosten voor met name ICT in de toekomst op gaan lopen. Door samen te werken zijn volgens Jenneskens de oplopende kosten beter in de hand te houden. Daarnaast hopen de gemeenten de kosten te drukken door gezamenlijk aanbestedingen te doen.

Samenwerken is niet nieuw voor Horst aan de Maas en Venray. In 2015 begonnen Venray en Venlo met een samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering. Horst aan de Maas sloot zich daar in 2017 bij aan.

Wethouder: 'Oplopende kosten beter in de hand'


Venlo

In 2019 verbrak Venlo de samenwerking vanwege andere interne prioriteiten. In 2022 wordt de geïntensiveerde samenwerking geëvalueerd.


Dan stellen de gemeenten eventueel bepaalde onderdelen bij of besluiten zij om op dezelfde voet door te gaan of juist te stoppen.