Cass Kamp leidde namens de gemeente Venray de verkiezingen.
Cass Kamp leidde namens de gemeente Venray de verkiezingen. Foto: Antoon Jeuken

Video: Verkiezingen Venray

Venray | Cass Kamp blikt namens de gemeente Venray terug op de Tweede Kamerverkiezingen. Als projectleider verkiezingen speelde zij een belangrijke rol bij het stemproces in Venray. "De standaardprocedures en draaiboeken konden voor deze verkiezingen de prullenbak in", vertelt Kamp. "Ondanks alle veranderingen waren we goed voorbereid en verliep alles eigenlijk heel er goed. We zijn tevreden over het verloop van de verkiezingen."

De gemeente Venray was volgens Kamp goed voorbereid en er was voldoende mankracht op de stembureaus. Ook was er een flinke reservelijst om zieken op te vangen. "We konden daardoor snel schakelen als er iemand uit zou vallen. We konden tot 20 procent van alle medewerkers op een stembureau vervangen als dat nodig was. Toen we afmeldingen kregen, konden we daardoor heel snel schakelen."

De voorlopige verkiezingsuitslag van de gemeente Venray werd in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur bekendgemaakt. Volgens Kamp verliep ook het telproces zonder grote problemen, maar was het een flinke klus. "Mensen onderschatten dat vaak, maar er gaat alleen al veel tijd zitten in het openvouwen van alle stembiljetten. Zeker deze keer waren de stembiljetten erg groot. Daarna wordt alles op partij gesorteerd en pas daarna op kandidaat. Tijdens deze verkiezingen hadden we natuurlijk een extra uitdaging met de vroege stemmers en de stemmen per post. Desondanks was het goed te behappen. Ik denk dat we om 03.00 uur het licht uitdeden op de stembureaus. Dat is eerder dan normaal, maar we hadden al een voorsprong vanwege de stemmen die eerder waren uitgebracht."

Als het aan Kamp ligt zou, als de procedure aan de voorkant wordt verbeterd, er de volgende keer ook wel weer per post gestemd kunnen worden voor bepaalde doelgroepen. "Er is deze keer buiten de schuld van de gemeente om natuurlijk veel misgegaan. Als dat de volgende keer beter geregeld wordt, dan wordt er de volgende keer door bepaalde groepen weer per post gestemd. Tenminste als het aan mij ligt."

Afbeelding