Bewoners bouwen een hut van lokaal materiaal.
Bewoners bouwen een hut van lokaal materiaal. Foto: eigen foto

Vastenactie voor Ewoi

Venray | Vorig jaar zorgden de coronacrisis en de lockdown in maart en april ervoor dat de inkomsten van de vastenactie minimaal waren. Daarom vraagt MOV Venray met zijn jaarlijkse actie dit jaar opnieuw aandacht voor het project Ewoi in Turkana (Noord-Kenia). Het echtpaar Ben en Annie Janssen zet zich al jaren in voor dit project.


Nadat Ben en Annie Janssen uit Oosterbeek gebruikmaakten van de VUT-regeling, vertrokken zij naar Kenia om als vrijwilligers te werken in het bisdom Lodwar in het Turkana-district in het noorden van het land. "Na in enkele kleine projecten te hebben gewerkt, hebben we op verzoek van de bisschop projecten opgezet voor armste ouderen en voor dovenonderwijs. Later, toen er grote behoefte bleek aan hulp aan meervoudig gehandicapte kinderen, is ook deze groep in het Ewoi-hulpprogramma opgenomen."

De activiteiten van stichting Ewoi worden financieel mogelijk gemaakt door sponsoring van familie, vrienden en oud-collega's van het paar, maar ook door giften van scholen, parochies en stichtingen. Inmiddels zijn tal van projecten gerealiseerd, zoals een centrum waar hulp wordt geboden aan de armste ouderen en een voor zorg voor meervoudig gehandicapte kinderen door middel van thuiszorg en dagopvang. Daarnaast is er een internaat voor dove kinderen, St. Luke's home for the deaf, zodat deze kinderen in staat zijn speciaal onderwijs voor doven te kunnen volgen. Ben en Annie benadrukken dat de stichting neutraal is. "De projecten hebben geen commerciële of politieke doelstelling en we werken zonder discriminatie van geloof of sekse."

Vanaf 1999 zet het tweetal zich al in voor stichting Ewoi en hebben zij de projecten opgezet en vormgegeven. "We voelen ons zeer betrokken bij het werk dat door de plaatselijke medewerkers nog steeds op een prachtige manier wordt uitgevoerd. Er wordt hulp geboden aan de meest behoeftige mensen die vaak door familie en omgeving niet worden gezien en alleen ballast zijn. Door het werk van de medewerkers voor deze ouderen en kinderen en het voorbeeld dat daardoor overkomt, krijgen deze medewerkers steeds meer respect van de bevolking en worden deze armste ouderen en kinderen, die deze aandacht zo hard nodig hebben, steeds meer gezien en gewaardeerd."

De nood en de roep om (financiële) steun is hoog. "Op het moment is er veel honger, vooral bij de ouderen. Mede door het transport van het voedsel zijn de prijzen erg hoog. Langs de rivier kan wel wat voedsel worden verbouwd, maar het is erg heet, er groeit weinig of niets, want ook water is schaars. Als stichting proberen we extra geld te sturen, maar daar moeten eerst weer sponsors voor gevonden worden."

"MOV Venray en zijn kerkdorpen is dit jaar op en top gemotiveerd om van de vastenactie een succes te maken", zegt Ger Elbers van MOV Venray. "De vastentijd is een tijd van minderen en delen. We vertrouwen erop dat veel van onze inwoners deze instelling delen en van harte een gift willen doen aan het project Ewoi in het district Turkana in Kenia. De goededoelenactie is door de omstandigheden dit jaar waarschijnlijk pas in september en valt ver buiten de vastentijd. De nood in Kenia is nu en daarom vragen wij iedereen nu een gift over te maken." Een gift overmaken kan via bankgiro NL21 INGB 0003000046 t.n.v. Vastenactie met vermelding ‘project ewoi'.

'Hulp voor meest behoeftige mensen in Kenia'
Afbeelding