Bisschop Harrie Smeets (rechts) met deken Ed Smeets.
Bisschop Harrie Smeets (rechts) met deken Ed Smeets. Foto: Bisdom Roermond

Bisschop: 'Doe als Jozef'

Smakt | Doe als Jozef en ga je opdracht niet de uit de weg.” Dat was de boodschap die bisschop Harrie Smeets vrijdagmorgen had voor de pelgrims, die naar het bedevaartoord Smakt gekomen waren om het feest van Sint-Jozef te vieren.

Deken Smeets gaf ook een speciale Evangelielezing over dit hoogfeest. Iedere zondag is er een evangelielezing van Stichting Axideo te zien op Peel en Maas TV en het YouTube- en Facebookkanaal.


Volgens de bisschop begreep Sint-Jozef niet altijd wat hem overkwam, maar aanvaardde hij het leven zoals het was en probeerde er het beste van te maken. "Jozef was geen dromer, maar een realist. De zin van het bestaan is vaak te vinden in wat God van je vraagt, ook als je het niet begrijpt", aldus mgr. Smeets. Volgens de bisschop is dat een levenswijsheid die ook voor mensen van vandaag geldt. In het buurtschap Smakt bij Venray op de grens van Limburg en Brabant ligt het enige Sint-Jozefbedevaartoord van Nederland. Zo’n dertig kerkgangers waren daar vrijdagmorgen naartoe gekomen om de feestelijke viering met bisschop Smeets ter plekke mee te vieren. Enkele honderden anderen volgden de mis via de livestream.


Noveenkaars

Tijdens de viering ontstak mgr. Smeets een noveenkaars voor de intenties van alle pelgrims die onder normale omstandigheden naar Smakt zouden zijn gekomen, maar dit jaar vanwege de coronapandemie noodgedwongen thuis moesten blijven.

Mgr. Smeets: 'Jozef was geen dromer, maar een realist'


Gebed

Na de viering plaatste de bisschop de kaars in de bedevaartkapel, waar hij ook nog een apart gebed uitsprak. De kleine groep pelgrims die wel in Smakt was, kon aan het einde van de pontificale mis ook een reliek van Sint-Jozef vereren. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dat dit jaar ook op gepaste afstand.

De jaarlijkse feestdag van Sint-Jozef op 19 maart kreeg dit jaar in de kerk extra aandacht, omdat paus Franciscus 2021 heeft uitgeroepen tot Jaar van Sint-Jozef. De paus wil daarmee alle mensen eren die – net als Sint-Jozef – niet op de voorgrond treden maar gewoon hun plicht doen, zoals de werkers in de zorg tijdens de coronapandemie. In de kerk van Smakt wordt elke zondagmiddag in maart om 15.00 uur een Jozeflof gehouden en gedurende de rest van het jaar elke eerste zondag van de maand.

De nieuwe gebedsprentjes van Sint-Jozef zijn gratis te bestellen bij het bisdom in Roermond: info@bisdom-roermond.nl of bel 0475-386 891. Op de gebedsprentjes staat het beeld van Sint-Jozef met het kindje Jezus, zoals dat in de bedevaartkapel in Smakt te vinden is. Op de kaart staat ook een nieuwe gebed, waarin de voorspraak van de heilige Jozef wordt aangeroepen. Bij het bedevaartoord zijn ook speldjes en vlaggen van het beeld verkrijgbaar. Componist Hans Leenders uit Maastricht heeft een nieuwe hymne voor Sint-Jozef geschreven. Tekst en bladmuziek hiervan zijn van internet te downloaden.

De draagspeldjes (1,50 euro) en vlaggen (25 euro) zijn te bestellen bij het bedevaartoord in Smakt rectoraatsintjozef@kerkbestuursmakt.eu of via het parochiekantoor in Venray petrbnd@zonnet.nl..


Download

De tekst en bladmuziek van de nieuwe hymne voor Sint-Jozef is te downloaden van de website van de Limburgse Sint-Gregoriusvereniging. Download hymne op de website sgv-roermond.nl/hymne-sint-jozef.


Foto: Bisdom Roermond.

Afbeelding