Hogere straf voor verkrachter

DEN BOSCH/OOSTRUM | Tbs’er Henk van der V. krijgt een hogere straf voor het verkrachten van een 21-jarige vrouw uit Oirlo tijdens zijn proefverlof bij de Rooyse Wissel in Oostrum op 9 december 2016. Het gerechtshof legde de man een celstraf op van 45 maanden, naast tbs met dwangverpleging.


Door Geert van der Star


De rechtbank in Roermond had eerder ‘slechts’ een celstraf van 36 maanden en tbs opgelegd. De raadsheren omschreven de manier waarop Van der V. het slachtoffer met een mes dwong tot het ondergaan en verrichten van seksuele handelingen als ‘buitengewoon vernederend en traumatisch’.


Het slachtoffer fietste die decemberdag van haar werk in Venray naar huis. Ze draaide vanuit de wijk Landweert de Stationsweg op en merkte op een gegeven moment dat er een man achter haar aan fietste. Dit was Van der V., op de terugweg van zijn onbegeleid proefverlof. Onder het viaduct over de Oirloseweg ging de man naast haar fietsen.


Van der V. sprak de vrouw aan. Hij vertelde dat ‘dit een overval was’, ‘dat hij een mes bij zich had’ en dat ‘haar niets zou gebeuren’ als ze maar deed wat hij van haar vroeg. Vervolgens dwong hij de vrouw om de Hulstweg in te rijden. Op deze onverlichte, zeer donkere zandweg verkrachtte Van der V. de vrouw.


Van der V. was zelf in hoger beroep gegaan tegen zijn vonnis. Hij beweerde dat hij na zijn proefverlof in Venray terugfietste naar de kliniek, toen een onbekende vrouw hem vroeg of hij zin had ‘in iets spannends’. Het slachtoffer zou vervolgens vrijwillig een seksuele handeling hebben verricht bij hem. Het Hof vond deze verklaring ‘op zichzelf al zeer onaannemelijk’. Daarbij kwam nog dat zijn verhaal in tegenspraak was met het ‘forensisch bewijs’. Het slachtoffer meldde zich vrijwel direct na de verkrachting bij de politie. Zij kreeg te horen dat ze haar kleren moest aanhouden en onderzoekers namen nog diezelfde avond bij haar een ‘zedenkit’ af. Gevonden DNA-sporen kwamen overeen met haar versie van de gebeurtenissen.

Van der V. verbleef al sinds 2001 in verschillende instellingen. Als minderjarige doodde hij een 16-jarige meisje, wier lichaam later werd teruggevonden in een sloot. Hij kwam hierna in een ‘inrichting voor jeugdigen’ terecht. Daar probeerde hij eind 2004 een medebewoner te wurgen. Voor deze poging doodslag kreeg de man zijn eerste tbs-titel. Hij moet het slachtoffer tevens een schadevergoeding van ruim 37.000 euro betalen.