Kritiek op hoger beroep

Vragen raadsleden over uitspraak Roekenbosch

VENRAY/BLITTERSWIJCK | Drie partijen stelden maandag in een brief het Venrayse college kritische vragen over de uitspraak van de rechter over Roekenbosch. Op 24 februari bepaalde de rechtbank in Den Bosch dat een half jaar lang geen nieuwe arbeidsmigranten en woonurgenten mogen worden gehuisvest op het vakantiepark in Blitterswijck. Het college moet eerst een nieuw besluit nemen over de woonvergunningen van deze groepen. Afgelopen maandagmiddag maakte het college bekend hoger beroep te hebben aangetekend.


Door Henk Baltussen


De laatste vraag van de drie raadsleden Lizzy Bruno (ProVenray), Martin Leenders (Samenwerking Venray) en Jan Hendriks (SP) is of het college overweegt hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de rechtbank. Toen wisten ze nog niet dat dat ging gebeuren. 'Zo ja, bent u voornemens om deze of een andere juridische vervolgstap slechts te nemen na overleg en/of instemming met de gemeenteraad? Dat laatste is niet gebeurd'. Dat ontlokte Leenders maandagavond tot enkele kritische opmerkingen aan het adres van burgemeester Luc Winants, tijdens het presidium-overleg. Leenders moest via de media op internet vernemen dat hoger beroep was ingesteld. Winants ging daar niet op in.


Met de uitspraak gaf de Bossche rechter Venray een fikse draai om de oren. Het college wil dat het park in 2030 is verdwenen. Roekenbosch Ontwikkeling BV (ROBV) kreeg van de gemeente Venray een vergunning voor het gebruik van 60 woningen voor 250 arbeidsmigranten en 44 woningen voor woonurgenten.

Door de huisvesting van deze groepen wil Roekenbosch Ontwikkeling het nodige geld bij elkaar vergaren om het park in 2029 compleet te kunnen opdoeken. De huisvesting van arbeidsmigranten en woonurgenten zou daarvoor het geld moeten leveren. Huiseigenaren die niet bij ROBV zijn aangesloten en het niet eens zijn met de plannen wendden zich tot de rechter. Volgens hen worden hun huisjes onverhuurbaar door de aanwezigheid van beide groepen. Bij het hoger beroep trekt de gemeente samen op met Roekenbosch Ontwikkeling BV, de eigenaar van het park.


De raadsleden Lizzy Bruno (ProVenray), Martin Leenders (Samenwerking Venray) en Jan Hendriks (SP) laten het college in de brief met vragen weten niet verrast te zijn door de uitspraak van de rechter. 'U bent hiervoor, zowel voor als na het genomen besluit, gewaarschuwd. U heeft de gemeenteraad, onze inwoners en de eigenaren van de huisjes die niet met ROBV in zee gingen destijds verteld dat het, indien nodig met ondersteuning vanuit de provincie, juridisch goed geregeld zou worden. Nu blijkt dat een groep mensen zonder juridische bijstand zowel bij de bezwaarcommissie in juni 2020 als bij de rechtbank in het gelijk is gesteld. Volgens degenen die de zaak tegen de gemeente hebben aangespannen, bevat de raadsinformatiebrief halve waarheden, verdraaiingen en ontkenningen'.

'Welke financiële risico's loopt Venray met Roekenbosch?'

De drie willen onder meer van het college weten wat de Roekenbosch-plannen de gemeente tot nu toe aan dwangsommen en proceskosten heeft gekost. De drie constateren dat in de laatste raadsinformatiebrief over het Roekenbosch met geen woord wordt gerept over de uitspraak dat de komende zes maanden geen nieuwe arbeidsmigranten of woonurgenten op het park gehuisvest mogen worden. Ze willen weten wat de uitspraak voor de gemeente Venray betekent, wat de risico's zijn. Tevens merken de drie op dat, voor het verkrijgen van een ontheffing van de provincie voor het plan, nu rekening moet worden houden met het belang van de eigenaren van huisjes die niet bij de ROBV zijn aangesloten. Hoe denkt het college hieraan te voldoen?, vragen ze zich af.


En ook welke financiële risico’s de gemeente loopt nu de rechtbank de omgevingsvergunning heeft vernietigd en een voorlopige voorziening heeft getroffen. De eigenaren van huisjes die niet bij de ROBV zijn aangesloten, spannen naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank een civiele rechtszaak tegen de gemeente aan om schade te gaan claimen. Hoe hoog kunnen de kosten voor Venray daarbij oplopen?, willen de drie weten. 'U liet de raad destijds weten, toen het plan Roekenbosch voorlag, dat het juridisch allemaal goed zou komen, mede dankzij de ondersteuning van de provincie die u achter de hand had', stelt het trio. Wat is daaraan veranderd?, is de vraag aan het college. Het college heeft nog geen antwoorden op de vragen gegeven.