VVD wil toch aan de slag met bedrijven op De Spurkt

VENRAY | De Venrayse gemeenteraad veegt het collegevoorstel om te komen tot een bedrijventerrein De Spurkt op dinsdag 30 maart van tafel. Dat lijdt geen twijfel. Dat wil echter niet zeggen dat de raad ook de dertig hectare aan netto grondoppervlakte, die gemoeid is met De Spurkt, in de prullenbak kiepert. De VVD heeft er al over nagedacht. Gebruik daar toch De Spurkt voor, is het voorstel van VVD-fractieleider Bas Künen.


Door Henk Baltussen


De VVD wil van het huidige De Spurkt-voorstel niets meer weten, net zoals de andere fracties. Alleen het CDA had de minste twijfels en wilde wel verder met het collegevoorstel. De gemeenteraad liet zich zelfs door advocaten wegwijs maken om het collegevoorstel over De Spurkt goed te kunnen doorgronden. Toen bleek dat er juridische verschillen waren tussen de uitleg van wethouder Jan Loonen en de advocaten. "Tot onze verbazing rammelt het plan aan alle kanten", liet Künen destijds weten. "Een afgewogen keuze kunnen we nu niet maken. Het plan blijkt te zijn opgezet voor vooral grootschalige bedrijven tot en met de zwaarste milieucategorie. Kavels kunnen door ontwikkelbedrijf Greenport uit Venlo zelfs worden samengevoegd tot één giga-groot complex van 17 hectare. En Venray heeft er geen zeggenschap meer over. Onze wethouder hield ons regelmatig wat anders voor. De advocaten hebben het plan gefileerd. Er bleef niet veel over van de toezeggingen van onze wethouder. Wij zien géén mogelijkheden voor het plan dat er nu ligt. Onze wethouder heeft iets uit te leggen."

Andere fracties bezigden soortgelijke bewoordingen. Hoe het na 30 maart verder moet, daar zijn de meeste partijen nog niet mee bezig. De VVD wel. Künen wil dat er zo snel mogelijk een nieuw plan op tafel ligt. "Een plan voor De Spurkt in aangepaste vorm. Puur bedoeld voor Venrayse bedrijven op een terrein met veel groen. Het voorwerk op die locatie is al gedaan. Richt kleinere kavels in, er is geen plek voor grote logistieke gebouwen zoals dat eerder de bedoeling was. Laat er alleen Venrayse mkb-bedrijven een plek krijgen. Ik denk dat de linkse jongens De Spurkt helemaal van tafel willen hebben. Samenwerking Venray en CDA zien dit misschien ook wel zitten."


Samenwerking Venray-voorman Martin Leenders geeft aan dat die onbenutte dertig hectare, nu het Spurktplan wordt afgeschoten, in elk geval moet worden ingezet. "Er is behoefte aan. Om iets kleinschaligs op De Spurkt terug te laten komen, zou kunnen. Maar ik wil niet met zo'n voorstel in de raadsvergadering verrast worden."


Kwetsbaar gebied

Tino Zandbergen (Venray Lokaal) wil dat de dertig hectare aan bedrijfsgrond inzetbaar blijft. "Na 30 maart ontstaat er een andere werkelijkheid. Een en ander zal in samenspraak moeten met ontwikkelbedrijf Greenport. Het is aan het college om daar te rade te gaan. Maar De Spurkt is een kwetsbaar gebied. Hoe zit het met de natuur? Ik zou me niet zomaar in nieuwe avonturen gaan storten."


Ook Daan Janssen (D66) koestert die dertig hectare. "Maar die hoeven niet aaneengesloten te liggen." Het volledig benutten van De Spurkt is volgens Janssen uitgesloten voor D66. "Een gedeelte ervan benutten als bedrijventerrein is wat ons betreft mogelijk."


Motie

CDA-raadslid Leo Philipsen liet al eerder doorschemeren dat een 'De Spurkt in afgeslankte vorm' tot de mogelijkheden behoort. Hij is blij met de reacties van VVD en Samenwerking Venray. "Dit is ook de insteek van het CDA en ook altijd geweest. Die dertig hectare moeten we gaan verzilveren." Maar om die allemaal op De Spurkt te concentreren, vindt Philipsen te veel van het goede. "Een gedeelte moet kunnen om de natuur geen geweld aan te doen. Er zijn daar immers al kosten gemaakt. Maar ook andere locaties moeten nadrukkelijk worden bekeken. Het CDA wil het een en ander graag in een motie gaan verwerken en die op 30 maart aan de orde stellen. Hopelijk met raadsbrede steun.