Voorzet van VM en HPV

VENRAY | Hoe het Venrays Museum (VM) en het Historisch Platform Venray (HPV) de nabije toekomst zien? Over een jaar zitten VM en HPV in een nieuwe organisatievorm, waarbij de museumfunctie in de Borggraaf in een nieuw jasje is gegoten. Niet alleen op fysiek gebied, maar op op digitaal vlak. De nieuwe zelfstandige organisatie heeft dan een professionele kern die de programmering moderniseert.


Met die uitgangspunten moet volgens VM en HPV de interim-manager vanaf 1 april voor een jaar in de Borggraaf aan de slag. Dat hebben de twee vrijwilligersorganisaties het college en ambtenaren van de gemeente Venray, eigenaar van het Borggraafpand, laten weten in een brief. Daarin staat ook de profielschets van de beoogde interim-manager omschreven, alsmede de onderzoeksopdrachten. Tevens is het plan om RooyNet uit het gemeentehuis te halen en weer een plek in de Borggraaf te geven, zegt VM-voorzitter Ernest Raedts. Ook Digilab, onderdeel van HPV dat materiaal digitaliseert (het college wil Digilab net als RooyNet een plek bij het gemeente-archief geven, red), blijft in de Borggraaf. "En nee, wij willen niet naar een andere locatie", stelt Raedts. "We blijven in de Borggraaf. Of de VVV wel of niet in het pand blijft zitten, is niet aan ons. Beide is mogelijk. Mocht de VVV vertrekken, dan ontstaat er natuurlijk wel meer ruimte. Als de bezoekersaantallen toenemen, in 2019 waren het maar liefst zevenduizend, dan is extra ruimte niet verkeerd. Een café realiseren in de Borggraaf, zoals in een onderzoeksrapport staat, willen we niet. Dat mag niet omdat er geen commerciële activiteiten mogen plaatsvinden. Thee en koffie schenken mag wel, meer hoeft ook niet. Daarbij voldoet het gebouw niet aan de eisen van een café." Raedts zegt ook voor het HPV te spreken. Maar onder de brief naar het gemeentehuis staat HPV niet vermeld.

HPV-voorzitter Wil Weijers onderschrijft de brief wel. "Maar of het nou een kwartiermaker, een drijvende kracht of in dit geval een interim-manager is, dat zal allemaal wel. En of hij of zij een of twee jaar blijft, maakt mij ook al niets uit. Als het maar tot een nieuwe inrichting komt waarbij het Venrayse erfgoed wordt beschermd en bewaard. RooyNet is een website, een computer die in de cloud zit. Je kunt vanuit verschillende locaties erin werken. Dat het Venrayse gemeentearchief daar het beheer over voert, is prima. Digilab kan ook overal zitten. Als de vrijwilligers het maar naar hun zin hebben. Dat kan in de Borggraaf. Maar daar zijn de werkomstandigheden nooit goed geweest. Die zullen dan wel aangepast moeten worden." De gemeente Venray heeft nog geen reactie op de brief gegeven.

Kort na de opening van de Borggraaf in 2017 staken al onenigheden de kop op over onder meer gebruik van het gebouw. Wethouder Thielen verplaatste RooyNet naar het gemeentearchief, liet een bureau onderzoek doen naar de problemen, met een rapport met aanbevelingen als resultaat. Zo zou RooyNet van het Venrays Museum losgeweekt moeten worden, zouden besturen vernieuwd moeten worden en zou in de Borggraaf tevens ruimte moeten komen voor een museumcafé en -winkel.